La București, începe Săptămâna Culturii Turce

Cinci zile de muzică, expoziții de fotografie și artă ceramică, masterclass-uri de film și gastronomie

 

Cu ocazia celebrării simultane internaționale a Săptămânii Culturii Turce, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” organizează la București Zilele Culturii Turce, o suită de evenimente cultural-artistice, având ca scop consolidarea interacțiunii societății contemporane cu patrimoniul artistic și cultural moștenit.

Între 3 și 7 aprilie vor avea loc expoziții de fotografie și ceramică turcească, recitale de vioară și violoncel, ateliere demonstrative de ceramică, un masterclass gastronomic, precum și numeroase expoziții deschise publicului larg.

Săptămâna Culturii Turce își propune să aducă, anual, în centrul atenției, câte un obiectiv istoric de relevanță majoră pe plan internațional.

Anul 2019 a fost declarat de Ministerul Culturii din Turcia drept „anul Göbeklitepe”, având în prim-plan situl arheologic Göbeklitepe. Acesta este un sanctuar neolitic localizat în sud-estul Anatoliei, fiind cel mai vechi edificiu religios cunoscut până în prezent.

Prin ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Turce, Institutul Cultural „Yunus Emre” plasează Göbeklitepe, cel mai vechi monument istoric cunoscut, într-o poziție centrală, ca simbol al trecerii de la viața nomadă la cea sedentară. Göbeklitepe reprezintă punctul zero al civilizației, de unde au originat primele așezări urbane şi unde au luat naştere primele forme birocratice şi statale din Orientul Apropiat.

Evenimentele dedicate seriei “Göbeklitepe: Viața și Ființa” se vor desfășura simultan și în Zagreb, Madrid, Tirana, Beirut, Belgrad, Kiev, Sankt Petersburg și Tunis. Programul evenimentelor din București poate fi consultat pe pagina online a Institutului Cultural Turc.

Lansat în anul 2009, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” deţine peste 58 de centre culturale în întreaga lume. Acestea oferă cursuri de limbă turcă, ateliere de gastronomie și pictură, precum și sprijin pentru proiecte artistice și literare destinate promovării Turciei.

(Biroul de presă – Ambasada Turciei – 28 martie 2019)