Medicii de familie au anunţat că doresc scutirea lor de impozit, ca sprijin pentru dezvoltarea asistenţei medicale primare

Medicina de familie este o prioritate pentru autorităţile din Sănătate. Ministrul de resort a anunţat ieri că se negociază în prezent un împrumut de bani care să ia direcţia acestui domeniu. La o dezbatere pe teme medicale, doctorii de familie au anunţat că îşi doresc în plus scutirea lor de impozit, ca sprijin pentru dezvoltarea asistenţei medicale primare.

Reporter: Adriana Turea – Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat că, pe lângă creșterea bugetului pentru medicina de familie cu aproximativ 25%, a înțeles că anul acesta este nevoie de o mărire a procentului alocat pentru medicina de familie, de la 6,5, cât este acum, la 10%.

Sorina Pintea: Guvernul va susține acest lucru printr-un împrumut pe care Ministerul Finanțelor îl negociază cu Banca Mondială de aproximativ 800 de milioane de euro. O parte din acest împrumut va merge pentru plata serviciilor suplimentare efectuate de către medicii de familie, pentru îmbunătăţirea activității medicului de familie, pentru medicina comunitară, pentru eficientizarea cheltuielilor în sănătate.

Reporter: Vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie, doctor Rodica Tănăsescu, atrage atenția că media de vârstă a medicilor de familie este de 55 de ani și că împrumutul de la Banca Mondială nu rezolvă toate problemele lor.

Rodica Tănăsescu: Această promisiune de finanțare printr-un împrumut ar putea fi un lucru cu totul nou. Asta nu înseamnă că nu ne dorim în continuare să ni se permită să avem o activitate medicală corectă, în sensul de a deplasa centrul de activitate de pe partea administrativă spre partea medicală. Am solicitat de asemenea modificarea în sensul îmbunătățirii radicale a sistemelor informatice.

Reporter: Doctorul a mai adăugat că au propus autorităților ca medicii de familie să fie scutiți de impozit./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie