Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit

Premierul britanic, Theresa May, a suferit o nouă înfrângere în Parlamentul de la Londra. Acordul pentru Brexit, negociat de ea şi, supus dezbaterii fără declaraţia politică ce stabileşte termenii viitoarei relaţii cu Uniunea Europeană, a fost respins cu o majoritate de 58 de voturi.
Corespondenţă din Londra – Reporter: Dan Vasiliu – Pentru premierul Theresa May nici a treia oară nu a fost cu noroc. Chiar dacă, de această dată, diferența de voturi a fost mai mică decât în precedentele două ocazii, Theresa May a părăsit din nou înfrântă Camera Comunelor.
Theresa May: Ar trebui să fie o chestiune de profund regret pentru membrii acestui parlament, că încă o dată nu am fost capabili să adoptăm ieșirea din Uniunea Europeană într-un mod ordonat. Implicațiile acestei decizii sunt grave. Legea spune că vom ieși din Uniunea Europeană la 12 aprilie și mă tem că atingem limita acestei dezbateri. Parlamentul a respins un Brexit fără acord, a respins anularea Brexitului și toate celelalte opțiuni propuse, dar acest guvern va face în continuare eforturi pentru un Brexit ordonat.
Reporter: De cealaltă parte, liderul laburist, Jeremy Corbyn, a cerut organizarea de alegeri anticipate.
Jeremy Corbyn: Parlamentul a fost clar: această înțelegere trebuie să se schimbe, trebuie să existe o soluție alternativă și dacă prim-ministrul nu poate accepta asta, atunci trebuie să plece și nu la o dată nedeterminată din viitor, ci acum, pentru a decide viitorul acestei țări prin organizarea de alegeri anticipate.
Reporter: Luni vor continua discuțiile în Parlamentul de la Londra pe tema posibilelor soluții de deblocare a situației politice
Realizator: În urma acestui al treilea vot negativ în parlament, exact în ziua în care, iniţial, era programată retragerea Marii Britanii din Uniune, lira sterlină a scăzut în faţa monedei euro şi a dolarului la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni şi jumătate. Tot ca urmare a votului din Parlamentul de la Londra, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit special pentru data de 10 aprilie, iar o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a spus că un Brexit fără acord devine un scenariu probabil./denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 martie)