2019. április 1

Klaus Iohannis ismételten elmarasztalta a PSD-kormányzást

Klaus Iohannis államfő közölte, hogy újból konzultálni fog a parlamenttel a május 26-ra tervezett referendum témájának kibővitéséért. Az államfő ismételten elmarasztalta azt, ahogyan a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányozza az országot, megjegyezve, hogy a legnagyobb gondot az igazságszolgáltatás támadása okozza, amelyre sürgösségi rendeleteket használnak. Iohannis felszólította a kormányt, hogy ne próbálja sürgősségi rendelettel módosítani a büntetőjogot, vagy az igazságszolgáltatás működését, amíg a választók ki nem fejezik ezzel kapcsolatos álláspontjukat a május 26-i népszavazáson.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Interparlamentáris konferencia az EU jövőjéről, Bukarestben

Bukarestben megkezdődött az Európai Unió jövőjéről szóló interparlamentáris konferencia, amelyet az EU román elnökségének keretében szerveztek meg. A részvevők egy dokumentumot fogadnak el, amelyet az Európai Unió májusi, nagyszebeni csúcstalálkozója elé terjesztenek. A bukaresti konferencián elhangzott megnyitó beszédében Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, egyebek mellett, kihangsúlyozta: A közvéleménykutatások szerint Románia lakosságának több mint kétharmada pozitivan viszonyul az Európai Unió jövője iránt.Véleményük szerint a belső piac, a kohéziós politika, a Közös Agrár Politika és az EU bővitése mind olyan folyamatok, amelyek életüket jó irányba változtatják meg. A szenátus elnöke kitért a nemzeti parlamentek szerepére is, amelyet az EU jövőjével kacsolatos vitákban tölthetnek be.Florin Iordache, a képviselőház alelnöke felszólalásában megerősitette, hogy Románia eltökélten és nagy komolysággal viszonyul az európai kérdésekhez. Siegfried Mureşan, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának tagja az külső EU-határok védelmének fontosságát hangsúlyozta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Moldova Köztársaságban átadták a román kormány támogatásával megújult óvodát

A román kormány támogatásával megújult óvodát adtak át hétfőn Moldova Köztársaságban. Ez az egyik azon több mint 900 óvodának, amelyeket a román állam segitségével javitottak ki és rendeztek be.Igy, Geamăna faluban 50, négy-öt éves gyermek járhat óvodába, kétcsoportban. Az óvoda felujitására a román kormány 2,4 millió moldovai lejt utalt át.Az átadási ünnepségen jelen volt Daniel Ioniţă, Románia kisinyóvi nagykövete is, aki kihangsúlyozta, hogy a Geamăna-i óvoda az idén átadott első, iskolaelőtti oktatást biztositó intézet. Az elmúlt kilenc évben, Moldova Köztársaságban több mint 900 óvodát újitottak fel a román kormány támogatásával. 2010-ben a kisinyóvi és a bukaresti kormány megállapodást irt alá egy műszaki és pénzügyi segélyprogramra, amelyre Románia 100 millió euró téritésmentes összeget utalt ki Moldova Köztársaságnak.A tavaly Románia további három millió eurót folyósitott a kisinyóvi kormánynak óvodák felújitására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Vezető politikusok, akik 1989-ben megváltoztatták a történelmet Kelet-Európában

Harminc évre a kommunizmus megbukásától Kelet-Európában, hétfőn és kedden Bukarestben konferenciát tartanak az 1989-ben a történelem megváltoztatásában szerepet vállalt politikusokról. A konferencián részt vesznek szakemberek, politikusok, az akadémiai szféra kutatói, a Fekete-tenger régiójának és a Balkán-félsziget országaiból , valamint a balti országokból. „Az 1989 utáni dél-kelet-európai országok első demokratikus elnökeinek kötelessége megosztani tapasztalataikat a jelen nemzedékkel, hogy a fiatalok ismerjék meg a kommunizmusról a demokráciára való átmenetet, illetve e folyamat alatt történt konfliktusok kezelését”, hangsúlyozta Emil Constantinescu volt román államfő a munkálatok első napján. „A kommunista diktatúra alól felszabadult országok vallási, etnikai, nemzeti, szociális és kultúrális jellegű konfliktusokkal szembesültek”, fűzte hozzá Emil Constantinescu. Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök a maga részéről kihangsúlyozta: A kelet-európai diktatórikus rezsimek megbukásának 30.-ik évfordulóján a szabadságot, Európa legfőbb értékét ünnepeljük, amely reményt ad és számos lehetőséget nyújt az állampolgárok nagyrészének. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Rozália Gănciulescu – RADOR