Împrumutul de 3 miliarde de euro obţinut recent de Guvern ar avea cel mai mare cost din istoria României

Împrumutul de 3 miliarde de euro obţinut recent de Guvern ar avea cel mai mare cost din istoria României, potrivit fostului premier Victor Ponta, preşedintele Pro România. El a mai criticat ieri, într-o conferinţă de presă, faptul că banii au fost luaţi pentru cheltuieli curente, cum ar fi plata pensiilor, şi nu pentru investiţii:
Victor Ponta: O să plătim o dobândă de 2,2 miliarde pe parcursul creditului, 3+2,2=5,2 miliarde de euro, pe care domnul Teodorovici tocmai i-a luat împrumut şi pe care noi toţi trebuie să-i dăm înapoi în locul domnului Teodorovici. Dacă acest credit se lua pentru o investiţie, facem autostrada Moldovei. Puteai să faci autostrada, să se dezvolte economia, recuperezi din taxe, din impozite. Este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat. Din păcate, după cum ştiţi, cele 3 miliarde sunt pentru cheltuieli curente, adică pensii, salarii, se duc, nu rămâne nimic în urma lor.
Realizator: Cele 3 miliarde de euro, obţinuţi miercuri de Ministerul Finanţelor, reprezintă cea mai mare sumă împrumutată de pe pieţele externe într-o singură zi, prin intermediul unor titluri cu maturitate la 7, 15 şi 30 de ani. De asemenea, este pentru prima dată când se recurge la un împrumut pe 30 de ani. Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, consideră că împrumutul a fost un succes care demonstrează faptul că România se bucură de încredere pe termen lung. El a mai spus că guvernul a decis să se împrumute în primul trimestru pentru anul curent, iar apoi, în cazul unor costuri joase, se poate împrumuta pentru anul următor./avladucu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 aprilie)