LE MONDE: Laura Codruța Kövesi, favorită pentru a conduce parchetul european, urmărită de justiție în România

Considerată un simbol al luptei anticorupție,
magistrata este ținta ostilității guvernului român

Nouă lovitură dură pentru magistratul român Laura Codruța Kövesi, unul din favoriții pentru conducerea viitorului parchet european. Ea a fost inculpată joi, 28 martie, la București, pentru fapte de corupție, a relatat pentru Agenția France-Presse (AFP) o sursă judiciară, confirmând informațiile presei.

Acest magistrat, considerată un simbol al luptei anticorupție, dar ținta ostilitățîi guvernului român, a aflat aceste acuzațîi cu ocazia unei audieri de șase ore la parchetul din București.

“Este o măsură ca să-mi închidă gura, ca să-i hărțuiască pe cei care, în cadrul sistemului judiciar, și-au făcut treaba”, a declarat ea presei. Ea a acuzat din nou majoritatea social-democrată că face totul pentru a-i torpila candidatura la postul de șef al parchetului european, în situația în care procedura de desemnare se apropie de sfârșit.

Parchetul european specializat trebuie să fie operațional la sfârșitul lui 2020. Organism independent, el va fi însărcinat să combată delictele împotriva intereselor financiare ale UE, precum corupția  și fraudele transfrontaliere privind TVA în valoare de peste 10 milioane de euro.

Bănuită că a comis “abuzuri” în anchetele sale

O sursă judiciară a explicat AFP că măsurile împotriva dnei Kövesi sunt însoțite de interdicția de a exercita finctiile de magistrat. Potrivit mai multor media românești, a fost de asemenea instituit un control judiciar strict care îi interzice să părăsească România.

Parchetul din București ar trebui să comunice, vineri, în legătură cu cazul magistratului, care poate face apel parțial sau total față de măsurile luate, căci ele riscă să complice menținerea candidaturii sale la parchetul european.

Dar majoritatea de stânga îi reproșează acestui magistrat de 45 de ani că a comis “abuzuri” în anchetele sale care au dus la condamnarea a zeci de aleși locali și naționali. Guvernul a obținut în iulie 2018 demiterea dnei Kövesi, care conducea parchetul anticorupție (DNA) din 2013. De atunci, ea este vizată de două anchete. Într-un dosar, este bănuită că a închis ochii la o presupusă falsificare de probe de către doi procurori de la Ploiești (sud), urmăriți pentru aceste fapte. Într-un alt dosar, i se reproșează infracțiuni în legătură cu extrădarea n 2011, din Indonezia, a unui român condamnat pentru că a jefuit 300.000 de mici depunători. Parchetul nu a precizat joi în care dosar a fost inculpată.

Dna Kövesi este în cursă pentru postul de șef al viitorului parchet european cu un candidat francez și unul german. Procedura finală de nominalizare face în prezent obiectul negocierilor între Parlamentul European și țările din UE, care nu au exprimat aceleași preferințe.

https://www.lemonde.fr/international/article/2019/03/29/roumanie-laura-codruta-kovesi-favorite-pour-diriger-le-parquet-europeen-poursuivie-par-la-justice_5442811_3210.html

Traducerea: Gabriela Sîrbu

LE MONDE (Franța) – 29 martie