2019. április 3

2,5% marad az irányadó kamatláb

Erről tegnap délután döntött a Román Nemzeti Bank (BNR) Igazgatótanácsa. A testület ugyanakkor arról is határozott, hogy a jelenlegi szinten tartja meg a hitelintézetek minimális tartalékhányadait lej és valuta-passzívum esetében. A monetáris politika keretében meghatározott irányadó kamatláb tavaly május óta nem változott.

A BNR kormányzója, Mugur Isărescu tegnapi sajtótájékoztatóján védelmébe vette az irányadó kamatláb szinten tartását, mondván, hogy a hitelkamatokat csak akkor lehet csökkenteni, ha a piaci viszonyok ezt lehetővé teszik. „A kamatokat – hogy Dăianu akadémikust idézzem – nem a kalapból húzzuk ki. Ezeket a piac határozza meg a mennyiségi mutatók alapján. Például az infláció egy nagyon fontos tényező. Ha csökkenteni akarjuk a kamatokat Romániában, akkor csökkentenünk kell az inflációt. Egyébként csak szándékok vannak, de mi nem osztozhatunk a szándékokban. A szándék, a vágy az egy dolog, a lehetőség az egy másik. A gazdasági értékeknek objektív meghatározásaik vannak, nem egy valaki állapítja meg azokat szubjektíven.” – hangsúlyozta Mugur Isărescu. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) visszautasítja azokat a vádakat, melyek szerint a Román Postát választási célokra használnák fel

Codrin Ştefănescu, a PSD főtitkára ezzel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, Ludovic Orbannak a vádjaira válaszolt. Mint elmondta, a PSD szerződést kötött a Román Postával, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében kézbesítse ki a párt kampányújságját. Ebben a lapban információk vannak, a kormánynak a nyugdíjak és a fizetések ügyében meghozott döntéseiről, s ezek minden állampolgárt érdekelnek – hangsúlyozta Ştefănescu. A politikus hozzáfűzte, hogy pártja nem írt alá együttműködési szerződést a Román Posta Szabad Szakszervezetével. Ugyancsak tegnap Ludovic Orban azt nyilatkozta, hogy feljelentést fog tenni a PSD ellen, mert az – állítása szerint – megállapodást kötött a Román Posta Szabad Szakszervezetével, amelynek nyomán a postásokat arra kötelezik, hogy kézbesítsék a lakosságnak a szociáldemokraták kampány-anyagait. (Rador Hírügynökség)

Bukarestben és az ország több városában tartottak rendezvényeket az Autizmus Tudatosításának Világnapja alkalmából

A fővárosban több jelentős középületet, így a közszolgálati rádió székházát is kék fénnyel világították meg, tekintettel arra, hogy a kék az autizmus színe. A Help Autism Egyesület – amely 500 autista gyermek kezelésével foglalkozik – tegnap nyílt napot tartott bukaresti és suceava-i központjaiban, déli 12 órakor pedig a gyerekek, szülők, ápolók és orvosok jelenlétében több száz kék léggömböt engedtek a magasba. (Radio România Actualităţi)

Ma négy új típusú, állampapírt bocsát ki a „Tezaur” nevű program keretében a Pénzügyminisztérium

Erről közleményben tájékoztatta a lakosságot a szaktárca. Az állampapírok nominális értéke 1 lej és kizárólag lakossági befektetők számára hozzáférhető. Az értékjegyek évi kamata 4, 4,5, illetve 5 százalékos és 2, 3, illetve 5 éves lejáratúak. A kötvényeket 18 éves korukat betöltött személyek vásárolhatják meg. Nincs felső értékhatára a megvásárolható állampapíroknak. A kamatokból származó jövedelem adómentes. Az állampapírokat az Államkincstáron és a Román Postán keresztül vásárolhatják meg az érdekeltek. A kamatokat évente fizetik ki a tulajdonosoknak, a vásárláskor átadott tájékoztatók szerint. A hivatkozott közlemény szerint eddig 20.000 román állampolgár vásárolt kötvényeket 1,2 milliárd lej értékben. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador