Primul om va fi trimis pe Marte în 2033, confirmă NASA

Întoarcerea astronauților americani pe Lună, anunțată acum pentru 2024, își propune să pregătească sosirea primului om pe Marte în 2033, a declarat marți administratorul Agenției Spațiale Americane, Jim Bridenstine.

„Vrem să reușim să aterizăm pe Marte în 2033”, a spus șeful NASA în timpul unei audieri în faţa Congresului american. „Putem grăbi aterizarea pe Marte, avansând aterizarea pe Lună. Luna reprezintă un fel de test”, a declarat fostul parlamentar republican numit de Donald Trump.

NASA este în dificultate de săptămâna trecută, când președintele american, prin vocea vicepreședintelui Mike Pence, a devansat cu patru ani calendarul revenirii pe Lună – de la 2028 la 2024, adică în ceea ce ar trebui să fie ultimul an al unui al doilea mandat al d-lui Trump.

Mulți experți și oficiali ai Congresului se îndoiesc de capacitatea NASA de a respecta acest nou termen-limită, din cauza întârzierilor în dezvoltarea rachetei care trebuie utilizată pentru misiunile lunare, Space Launch System sau „SLS”, construită de Boeing.

O misiune pe Marte va dura cel puțin doi ani, din cauza distanței, doar călătoria în sine durează șase luni, în loc de cea de doar trei zile pentru Lună. Revenirea pe Marte poate fi făcută numai atunci când planeta roșie se află pe aceeași parte a Soarelui cu Pământul, aproximativ la fiecare 26 de luni, perioadă care va cădea în 2031, 2033 etc.

NASA vrea să învețe cum să extragă și să exploateze tonele de gheață aflate la polul sudic al Lunii. „Gheața de apă reprezintă aer pentru a respira, apă pentru a bea, combustibil”, a spus Jim Bridenstine. „Obiectivul nu este doar acela de a aduce oamenii la suprafața lunară, ci și de a dovedi că putem trăi și lucra într-o altă lume”.

„Bine, și cât de mulți bani aveți nevoie?”, a întrebat președintele Comisiei Ştiințifice a Camerei Reprezentanţilor, Eddie Bernice Johnson.

Șeful NASA a promis să-și actualizeze cererea de buget înainte de 15 aprilie./rcostea/vdraguta

www.lesoir.be – 3 aprilie