Controale efectuate de DSVSA Gorj pentru a depista eventuale focare de pestă porcină africană

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Gorj au făcut, zilele trecute, mai multe controale în trafic pentru a depista eventuale focare de pestă porcină africană. Deşi nu au fost descoperite animale bolnave, inspectorii sanitari se tem că oamenii ar putea să-şi cumpere porci din alte zone pentru a-i sacrifica sau creşte în gospodăriile proprii.
Reporter – Răzvan Stoichiţoiu: Deși nu au fost identificate noi focare de pestă porcină africană inspectorii veterinari sprijiniți de polițiști și jandarmi au desfășurat în ultima perioadă mai multe controale în trafic. Medicii veterinari se tem că oamenii vor cumpăra porcii din alte județe pentru a-i crește în gospodării, existând astfel riscul apariției unor noi focare.
Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj: Marţi am avut un control în trafic la Polovragi, altul la Motru. Din fericire nu au fost depistate mijloace de transport cu porci. Am oprit și mașinile ce transportă carne și produse din carne.
Reporter: Cât de mare este riscul apariției unor noi focare?
Nicolae Călescu: Riscul ar fi foarte mare, pentru că deja oamenii au început să-și cumpere porci şi dacă în perioada de după Crăciun efectivul eram mai mic, acum efectivul începe să crească și vom avea multe de muncă dacă, Doamne ferește, se întâmplă să apară vreun focar de pestă porcină.
Reporter: Pentru a preîntâmpina extinderea virusului și în județul Gorj astfel de controale în trafic se vor efectua și în perioada următoare, iar târgurile de animale vor rămâne închise./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 aprilie)