Ministrul rus de externe a declarat că poziţia Rusiei privind statutul Înălţimilor Golan rămâne neschimbată

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia își va menține poziția exprimată în trecut în ceea ce privește statutul Înălțimilor Golan, în pofida dorinței Statelor Unite de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat o ordonanţă executivă, prin care a decis recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, măsura fiind condamnată vehement de Moscova.
„Moscova recunoaşte, în continuare, Platoul Golan în componenţa Siriei”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat publicaţiei egiptene „Al-Ahram”. Textul interviului este postat pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe.
„Urmăm în mod consecvent Rezoluţia Nr.497 a Consiliului de Securitate al ONU, din 17 decembrie 1981, conform căreia decizia Israelului de a strabili propriile legi, jurisdicţie şi administrare în teritoriile indicate din Siria este nulă şi nu are statut juridic internaţional”, a indicat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Şeful diplomaţiei ruse a menţionat faptul că majoritatea membrilor comunităţii internaţionale menţine o astfel de abordare.
Amintim că, pe data de 25 martie, Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat, în prezenţa premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, un document, prin care a decis recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan.
Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a declarat că Statele Unite destabilizează ordinea mondială, pe care chiar ele au creat-o./vdraguta/ilapadat

(www.russian.rt.com – 6 aprilie)