Premierul britanic, Theresa May, a cerut Bruxelles-ului amânarea Brexitului până la 30 iunie

Brexitul. Relațiile Marii Britanii cu partenerii europeni ar putea intra săptămâna viitoare pe un teritoriu minat politic, în condițiile în care mai multe țări comunitare au manifestat rezerve față de respectarea de către Londra a condițiilor, pentru ca la summitul european să fie acceptată o nouă extindere a Brexitului.

Olanda, Germania, Austria și Franța au cerut precizări suplimentare față de scrisoarea prin care premierul britanic, Theresa May, a cerut Bruxelles-ului amânarea Brexitului până la 30 iunie, cu posibilitatea de a ieși chiar mai repede din Uniune dacă Parlamentul britanic va adopta acordul propus de ea. Doamna May precizează că Marea Britanie se va pregăti pentru organizarea de alegeri europarlamentare, dar păstrează opțiunea de a se retrage înainte ca ele să aibă loc. În schimb, președintele Consiliului European, Donald Tusk, favorizează mai degrabă o amânare flexibilă de un an cu posibilitatea de retragere în momentul adoptării unui acord. Dan Vasiliu are mai multe informații de la Londra.

Reporter: Din cauză că Parlamentul este blocat și incapabil de a găsi o soluție pentru Brexit, premierul Theresa May a fost nevoită să ceară mai mult timp din partea Uniunii Europene pentru a încerca să rezolve această situație. În scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Donald Tusk, Theresa May a cerut o amânare până la 30 iunie, cu mențiunea că, dacă Parlamentul va adopta acordul de retragere, atunci Brexitul să poată avea loc mai devreme. „Încă mai sperăm să ieșim din Uniunea Europeană în următoarele două luni. Acesta este scopul nostru. Nu avem o majoritate în Parlament și din această cauză trebuie să negociem cu Jeremy Corbyn, să vedem dacă putem găsi un punct de vedere comun”, a declarat ministrul de externe, Jeremy Hunt.

Discuțiile cu Partidul Laburist sunt în desfășurare, dar există încă dubii dacă liderul opoziției va forța sau nu organizarea unui al doilea referendum. „Am inclus această variantă în discuțiile cu Guvernul și am propus de două ori în Parlament o astfel de soluție. Încă nu am încheiat discuțiile, dar momentan nu există semnale din partea executivului că ar accepta o astfel de variantă”, a declarat Jeremy Corbyn. De altfel, deși tonul este mai puțin acuzator ca în trecut, laburiștii spun că nu înțeleg cum vrea Guvernul să ajungă la un compromis dacă nu există intenția de a aduce modificări acordului negociat cu Bruxelles-ul.

Surse din Guvern, citate de cotidianul The Guardian, spun însă că, dacă laburiștii vor insista pentru un al doilea referendum, negocierile se vor încheia fără nici un rezultat. Theresa May își dorește ca orice amânare a Brexitului să fie cât mai scurtă cu putință, dar admite că, dacă Parlamentul nu va ajunge la un acord până la 23 mai, atunci Regatul Unit va trebui să organizeze alegeri europarlamentare, un demers despre care prim-ministrul spune că nu ar fi în interesul țării. Un sondaj de opinie dat publicității astăzi de postul de televiziune Sky News arată că un sfert dintre britanici intenționează să le boicoteze, în timp ce 17% spun că oricum nu intenționau să voteze. În acelaşi sondaj 41% dintre respondenți spun că ar prefera varianta unei Brexit fără acord, în timp ce 36% sunt în favoarea unei prelungiri pe termen lung a întregului proces.

Donald Tusk a anunțat că ar fi de preferat o amânare de un an cu posibilitatea ca Brexitul să aibă loc și mai devreme dacă Parlamentul adoptă un acord. O decizie urmează să fie luată la summitul de miercuri de la Bruxelles, când toţi liderii europeni vor trebui să accepte în unanimitate amânarea Brexitului. Se anunță însă o întâlnire foarte tensionată, mai ales după ce Franța și-a reafirmat opoziția față de o nouă prelungire, dacă Regatul Unit nu are un plan concret care să fie sprijinit de Parlament, iar în acest moment nu există așa ceva./mnecula/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 aprilie