Cu două zile înaintea alegerilor legislative din Israel, premierul Benjamin Netanyahu promite că nu va fi creat un stat palestinian în timpul noului său mandat și va fi aplicată suveranitatea israeliană asupra coloniilor din sectorul C din Cisiordania.
Corespondenţă din Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Astăzi, premierul Beniamin Netanyahu a declarat că nu crede că va fi creat un stat palestinian în timpul mandatului următorului guvern pe care îl va conduce, Ieri, Netanyahu spunea la televiziune că va fi aplicată suveranitatea israeliană coloniilor din așa-numitul sector C al Cisiordaniei, în mandatul viitorului guvern. Analiștii au comentat că cele două declarații fac parte din campania electorală care îi vizează pe membrii partidului său, Likud, și în general pe alegătorii care susțin partidele de dreapta. Netanyahu a încălcat un tabu diplomatic de zeci de ani când a promis, sâmbătă, anexarea unei părți din Cisiordania, din sectorul C. E prima oară când premierul folosește, după anul 2009, termenul „suveranitate”, referindu-se la Iudeea și Samaria. În ultimii ani el a declarat că nu va dezrădăcina nici măcar un singur locuitor din teritoriul situat la vest de Iordan. Acum promite că se va trece la următoarea fază – aplicarea suveranității.
Principalul contracandidat, generalul Beni Gantz, din partidul de centru, Alb-Albastru, promite că Ierusalimul nu va fi divizat şi Israelul nu va reveni la liniile din 1967. De remarcat că platforma electorală a Partidului Alb-Albastru evocă aplicarea suveranității asupra marilor blocuri de colonii, dar promite evacuarea micilor colonii izolate, în baza unui referendum sau prin aprobare cu majoritate specială în Knesset./cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 aprilie)