2019. április 8

Teodor Meleşcanu: A Keleti Partnerség a román EU-elnökség prioritása marad továbbra is

A Keleti Partnerség a román EU-elnökség prioritása marad továbbra is, nyilatkozta Teodor Meleşcanu román külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek luxemburgi találkozóját megelőzően.Mint hozzáfűzte, a tervek szerint a májusi miniszteri tanácskozáson dokumentumot fogadnak el a kelet-európai országokkal a jövőben fenntartandó kapcsolatokról. „Célunk az, hogy a májusi tanácskozáson olyan dokumentumot fogadjunk el, amely kiértékeli az elmúlt tiz év alatt hozott intézkedéseket, valamint az, hogy felkészüljünk a 2020 utáni időszakra, amikor befejeződik az Európai Unió Keleti Partnerségének programja. E dokumentumot már kidolgozták és jelenleg megvitatás alatt van az esetleges módositások érdekében, amelyeket a keleti partnereink akarnak szövegbe foglalni”, magyarázta Teodor Meleşcanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

A szenátus elhalasztotta az igazságügyi miniszter elleni egyszerű bizalmatlansági inditvány megvitatását

Szerdára halasztotta a szenátus az igazságügyi miniszter elleni egyszerű bizalmatlansági inditvány megvitatását és szavazat alá bocsátását, mivel több szenátor külföldön tartózkodik. A bizalmatlansági inditvány aláirói, a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsük meg Romániát Egyesület Tudorel Toader tárcavezetőtől azt kérték, hogy hagyjon fel az igazságügyi törvények káros módosításain és ezeket harmonizálja az alkotmánybiróság döntéseivel.Másrészt, egyes szociáldemokrata képviselők a miniszter tevékenysége miatt emelték fel szavukat, ami valószinüleg a bizalmatlansági inditvány elfogadásához fog vezetni. Megjegyzendő, hogy a bizalmatlansági inditvány elfogadása nem jelenti azt, hogy Tudorel Toader miniszternek le kell mondania tisztségéből. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 0.4.08)

Vádat emeltek Ion Iliescu volt államfő ellen az 1989-es forradalom ügyében

Emberiesség elleni bűncselekményekért vádat emelt a román katonai ügyészség Ion Iliescu volt államfő ellen az 1989-es forradalom ügyében. Petre Roman volt miniszterelnök esetében bizonyítékok hiányában megszüntették az eljárást.Iliescut és két, még életben lévő feltételezett bűntársát 862 ember halálát és 2150 ember sebesülését okozó katonai diverzió megszervezésével vádolják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉGA – 04.08)

A szélsőséges pártok új frakciót alkotnak az Európai Parlamentben

Az Alternativa Németországért” (AfD) jobboldali-populista párt és a Matteo Salvini olasz kormányfő által vezetett Liga, valamint más szélsőjobboldali alakulatok új frakciót alkotnak az Európai Parlamentben, közölte hétfőn, Milánóban a német párt vezetője. Az új parlamenti frakciót a Népek és Nemzetek Európai Szövetségének nevezik el. Matteo Salvini, az olasz szélsőjobb vezére, felhivásban kérte a nacionalista egyesület létrehozását a májusi európai parlamenti választások távlatában. Megjegyzendő, hogy egy politikai csoportot hivatalos elismeréséért az Európai Parlamentben minimum 25 képviselőnek kell alkotnia, akiket az EU-tagállamok legkevesebb egynegyedéből választanak meg, ami jelenleg hét tagállamot jelent.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)
Rozália Gănciulescu/rganciu