Începe al XII-lea Congres Internațional de Istorie a Presei, „190 de ani de presă în spațiul de limbă română (1829-2019)”, la Iași

Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării şi Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași împreună cu Asociația Română de Istorie a Presei organizează, la Iași, ediția a XII-a a Congresului Internațional de Istorie a Presei, în perioada 12-13 aprilie 2019. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași.

La acest eveniment participă 80 de cercetători și cadre didactice, jurnaliști și analiști media din țară și din străinătate: Turcia, Serbia și Republica Moldova. Lucrările vor fi prezentate într-o sesiune plenară și 6 paneluri derulate simultan.

Temele valorifică subiecte ce vizează apariția și evoluția presei în spațiul lingvistic românesc, consolidarea jurnalismului ca ocupație/profesie, apariția primelor programe editoriale din publicațiile generaliste ori specializate, studii monografice, tipologia presei începuturilor și jurnaliști/scriitori reprezentativi, presa unionistă, antiunionistă, presa minorităților naționale, presa militară și publicații ale Iașului cultural.

Deschiderea lucrărilor congresului și discursurile de bun venit vor avea loc vineri, 12 aprilie 2019, de la ora 10:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Sesiunea este deschisă publicului interesat în limita locurilor disponibile, fără a fi nevoie de o înscriere prealabilă.

Cel de-al XII-lea Congres de Istorie a Presei Româneşti pe care îl găzduim, în zilele de 12 şi 13 aprilie 2019, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi este conceput ca un eveniment deopotrivă ştiinţific şi instituţional. În programul ştiinţific al congresului sunt înscrişi 80 de participanţi din toate zonele geografice ale României şi din medii profesionale felurite: instituţii de învăţământ, centre de cercetare, instituţii de presă, biblioteci, arhive și muzee. Participanţii la lucrările congresului acoperă, prin comunicările lor, 190 de ani de presă românească, de la publicaţiile din perioada de început (precum Albina Românească, Curierul Românesc şi Gazeta de Transilvania) până la media digitală din zilele noastre. Acest congres este şi un moment de consolidare instituţională pentru Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP). Asociaţia are oportunititatea de a atrage şi mobiliza resurse din centrul academic şi cultural ieşean pentru a-şi consolida poziţia în spaţiul cultural românesc – Conf. univ. dr. Gheorghe-Ilie Fârte, Președintele Comitetului de organizare

Cel de-al XII-lea congres al Asociaţiei Române de Istorie a Presei, găzduit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, îşi propune să reconstituie drumul parcurs de presa românească, în cei 190 de ani de existenţă. Este un demers curajos, care va îmbogăţi, cu certitudine, domeniul istoriei presei, din ce în ce mai mult luat în seamă de către cercetători. Putem afirma că această manifestare academica demonstrează că ŞI PRESA A CREAT ROMÂNIA – Conf. univ. dr. Cătălin Negoiță, Președinte al Asociației Române de Istorie a Presei.

Mai multe informaţii despre Congresul Internațional de Istorie a Presei organizat la Iași, precum și despre program puteți găsi accesând link-ul: https://www.fssp.uaic.ro