Premierul britanic, Theresa May, întrevederi cu lideri europeni privind o nouă amânare a Brexitului

Scenariul potrivit căruia Uniunea Europeană ar urma să dea undă verde unei a doua scurte amânări a Brexitului prinde contur. Însă, cei 27 sunt divizaţi în ce priveşte condiţiile pe care le vor impune Londrei pentru a accepta această nouă întârziere. Are detalii Arina Petrovici:

Reporter: Premierul britanic Theresa May se întâlneşte în această seară cu preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a avut deja o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, în cadrul unei ofensive înainte de summitul UE, unde va afla dacă cei 27 sunt dispuşi să consimtă la o nouă amânare a Brexitului. Într-o scrisoare către UE, premierul conservator precizează că are discuţii transpartinice cu liderul opoziţiei laburiste pentru a încerca să identifice o cale prin care să asigure o majoritate stabilă în Parlamentul de la Londra.

Între timp, negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, afirmă că durata unei noi amânări a Brexitului depinde de planul pe care îl va prezenta premierul britanic mâine la summitul de la Bruxelles. Declaraţia a fost făcută la finalul reuniunii Consiliului de Afaceri Generale de la Luxemburg, unde toţi miniştrii europeni de externe au subliniat că acordul de retragere negociat între UE şi Marea Britanie este cel mai bun posibil, iar premierul belgian Charles Michel a convocat mâine, la Bruxelles, chiar înainte summitului extraordinar, o reuniune a statelor membre care ar fi cel mai mult „afectate direct de un Brexit fără acord”. Potrivit Biroului său de presă, iniţiativa a fost luată de Belgia pentru a reuni ţările vecine Mării Nordului. Liderii francez, german şi olandez se numără printre invitaţi./lcoman/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 aprilie