Protest al sindicaliştilor din Alianţa Federaţiilor din Industrie

Sute de sindicalişti din Alianţa Federaţiilor din Industrie au protestat azi în faţa Guvernului. Ei au cerut să fie recunoscută importanţa industriei prelucrătoare în ansamblul economiei naţionale, iar statul să intervină pentru dezvoltarea întreprinderilor care produc bunuri şi servicii de interes naţional. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor de Construcţii de Maşini, Dan Bejan:

Dan Bejan: Vrem contract colectiv de muncă la toate nivelurile, aviz de la nivel naţional, la nivel de sector de activitate, în mod special, şi la nivel de unitate. De asemenea, vrem atenţie mai mare îndreptată spre industria prelucrătoare din România, industrie care numără 1,3 milioane de oameni şi care nu face decât să alimenteze bugetul statului fără niciun sprijin din partea acestuia.

Reporter: Sindicaliştii care au protestat, astăzi, în Piata Victoriei, au avut discuţii cu reprezentanţii guvernului şi despre legea dialogului social. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că modificarea ei are drept scop îmbunătăţirea contractelor colective de muncă, în special a celor din diferite ramuri industriale:

Marius Budăi: Rezolvăm în mare parte ceea ce înseamnă contractele colective de muncă, contractele colective la nivel naţional, dar şi foarte important la nivel de ramură. În aceste contracte şi în aceste prevederi din Legea dialogului social practic ne dorim să întărim mai mult dialogul social direct între patronate şi sindicate, pentru că acum se pare că lipseşte acest dialog. E rolul nostru ca legiuitor şi ca guvern să ne ocupăm de acest lucru.

Reporter: Modificarea Legii dialogului social ar putea să fie rediscutată cu sindicatele la începutul săptămânii viitoare, apoi proiectul de modificare a legii ar urma să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor – a mai spus ministrul muncii./lcoman/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 aprilie