BNE INTELLINEWS: Salariile din România, încă foarte bune dar nu pentru multă vreme

În februarie, salariile din România au crescut cu 17,9%, ajungând la RON 2.933 (€ 618), aceasta fiind una dintre cele mai rapide rate de creştere din Europa, dar, în restul anului, această creştere se va încetini

BNE INTELLINEWS* (Marea Britanie), 9 aprilie 2019 – Pe data de 8 aprilie, biroul de statistică (INS) a transmis că, în România, salariul mediu net a crescut cu 17,9%, atingând 2.993 lei, sau 618 euro, potrivit ratei medii de schimb din luna februarie. Dar, dată fiind dinamica salarială de anul trecut şi din cauză că, în sectorul bugetar din acest an, nu sunt planificate şi alte majorări salariale, în luna martie, s-ar putea ca rata creşterii să se înjumătăţească, limitându-se la un număr cu doar o singură cifră în restul anului.
De observat este faptul că, în pofida acestei majorări accelerate, salariile din România se clasează pe locul al doilea printre cele mai mici din Europa, după cele din Bulgaria. Costul unei ore de muncă se reduce la un sfert din media la nivelul celor 28 de state membre ale UE, iar PIB-ul pe oră lucrată depăşeşre jumătate din media UE, ceea ce înseamnă că se mai pot face majorări salariale, dar ele necesită timp pentru a fi absorbite.
De exemplu, angajaţii din sistemul de sănătate, unde, în luna februarie, s-a înregistrat ce mai mare creştere salarială (+31%), au primit în medie lunar €691.1. Cei din construcţii, unde salariile au crescut cu 43% graţie relaxării fiscale şi graţie unui salariu minim preferenţial, au câştigat lunar €582.0. Salarii de peste €1,000 în medie au primit cei din industria petrolieră, cei din domeniul aviaţiei, din sectorul comunicaţiilor şi din cadrul serviciilor financiare, în timp ce salariile din domeniul IT au depăşit €1,400.
Sunt aşteptate presiuni în vederea unor salarii şi mai mari, ceea ce ar putea duce în general la nişte rate de creştere mai mari în diverse sectoare manufacturiere, unde salariile sunt mai mici şi unde tensiunile se acumulează.
Angajaţii de la Electrolux, o companie din nord-estul României, au intrat în cea de-a şasea săptămână de grevă, iar cei de la fabrica de aluminiu Alro sunt şi ei pe punctul de a declanşa o grevă.
Investiţiile în tehnologie îi pot ajuta pe producători să reducă locurile de muncă, dar asta nu-i va ajuta să-i şi păstreze pe lucrătorii calificaţi pentru nişte salarii medii nete de €524, aşa cum erau plătite, în februarie, de firmele manufacturiere. La vârf, s-ar putea ca forţa de muncă nefolosită să fie absorbită de alte companii care au nevoie de angajaţi.
„Salariul din sectorul manufacturier a crescut cu 12,1%, situându-se sub media la nivel naţional, ceea ce reflectă o slabă competiţie, având în vedere că sectorul e silit să-şi reducă locurile de muncă (locurile de muncă au scăzut cu 1% în acest sector) şi, automat, trebuie să facă faţă competiţiei regionale, mai ales din cauza dezavantajelor infrastructurii”, se arată într-un comentariui al băncii ING.
În ultimii trei ani, salariul mediu real din România a înregistrat o majorare din două cifre, el fiind în special sprijinit de majorarea salariilor din sectorul public şi de cea a salariului minim.
În anul 2019, s-a menţinut acelaşi grafic: în luna ianuarie a acestui an, salariul minim a crescut cu 9%, iar cel al angajaţilor cu studii superioare a crescut cu 23,5%. Pentru comparaţie, în ianuarie 2018, guvernul nu a acordat majorări salariale, dar salariile profesorilor şi cele ale personalului medical au fost majorate în martie 2018, ceea ce explică de ce, în ianuarie-februarie 2019, rata de majorare a salariilor a crescut anormal (comparativ cu baza de jos) şi de ce aceste rate înalte vor deveni moderate în cursul anului.
În termeni reali, este de aşteptat ca traiectoria spre nişte rate de creştere sustenabile să continue, ajutată fiind de o inflaţie mai mare decât cea prevăzută, datorată redresării ratei de schimb. În termeni reali, salariul mediu net a crescut cu 13,6%, ceea ce reprezintă o creştere impresionantă şi cu mult peste cea prevăzută pe termen mediu.
În 2016, salariul mediu net a crescut cu 14,7%, în 2017 – cu 12,6%, iar în 2018 – cu 8,1%. În pofida acestui început impresionant, s-ar putea ca rata generală de creştere la nivel anual să se încetinească, rămânând totuşi semnificativă, ea fiind sprijintă de creşterea reală a PIB-ului.
Traducerea: Alexandru Danga
————————————————
*BNE Intellinews (Business New Europe), revistă lunară şi pagină web fondate în 1999, cu sediul în Marea Britanie
http://www.intellinews.com/romania-s-wages-still-super-strong-but-not-for-long-159294//adanga/abuzoian