Revista presei internaţionale – 10 aprilie

Din Israel şi până în Uniunea Europeană, trecând însă prin Turcia, politica se arată schimbătoare, tratativele se poartă uneori în culise, dar presa internaţională încearcă să relateze evenimentele cu o cât mai mare exactitate.

„Israelienii ies în soare ca să omagieze democraţia” – acesta este idilicul titlu al unui articol apărut în publicaţia israeliană „The Jerusalem Post”. După cum era de aşteptat, articolul se referă la alegerile din Israel, desfăşurate ieri. Dar numai titlul articolului este idilic. Ziarul afirmă că, „după campania electorală înfierbântată la care au asistat, n-ar fi de mirare ca israelienii să fi preferat să stea acasă, în pat”. De altfel, cotidianul israelian „Ha’aretz” subliniază că ieri, spre seară, „prezenţa la urne fusese de numai 36%”. Acelaşi ziar se mai întreabă şi „ce s-o fi întâmplat cu stânga politică, pe vremuri dominantă”. „Ha’aretz” îşi justifică întrebarea amintind că, potrivit sondajelor, „stânga israeliană nu ar fi ocupat decât vreo 25 de fotolii în viitorul Knesset”. Referindu-se la acelaşi subiect, revista americană „Time” consideră că alegerile de ieri au fost de fapt „un referendum cu privire la premierul Benjamin Netanyahu, un premier care, ales, ar stabili un record, obţinând pentru a cincea oară mandatul”.

Mai la nord, în Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, care tocmai a trecut prin nişte alegeri locale destul de controversate, se ocupă acum de alte lucruri. Ziarul turc „Hürriyet” afirmă că, „întâlnirea de luni dintre preşedintele turc şi omologul său rus, Vladimir Putin, i-a făcut pe cei doi să-şi aţintească atenţia asupra localităţii Idlib, un punct fierbinte de pe harta Siriei”. Dar ziarul american „The New York Times” notează că „Turcia are de ales între avionul de luptă american şi sistemul antirachetă rusesc” şi că, „în niciun caz, nu le poate avea pe amândouă”. Publicaţia moscovită „Utro” scrie că „Rusia se ceartă cu Turcia din cauza NATO”, dar că „Erdoğan nu s-a răzgândit în privinţa sistemului antirachetă S-400”. Aceeaşi publicaţie citează un analist american, care afirmă că „Turcia face jocul Rusiei: îmbrobodeşte SUA şi NATO, distrugând alianţa” or, „indiferent ce ţară ar face asta, ea ajută Moscova”.

În sfârşit, după cum de altfel ne şi închipuiam, Brexitul britanic continuă să rămână pe prima pagină a ziarelor. Astăzi de altfel este o nouă zi hotărâtoare pentru premierul britanic Theresa May, ea urmând să ceară oficial prelungirea Brexitului. Dar, deocamdată, ieri, premierul britanic s-a aflat la Berlin şi mai apoi la Paris ca să discute cu cancelarul Angela Merkel şi cu preşedintele Emmanuel Macron despre o eventuală prelungită amânare. „Există motive serioase pentru discuţii, având în vedere că Regatul Unit şi cei 27 din UE se află într-o situaţie dificilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al dnei Merkel, citat de ziarul belgian „Le Soir”. Dar, în britanicul „The Guardian”, ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, s-a plâns că, „la Wesrminster, nu s-a schimbat absolut nimic”. Cotidianul francez „Le Monde” consideră că, ieri, „Theresa May a pornit în misiunea ultimei şanse”. Mai pesimist, italianul „Il Fatto Cottidiano” consideră că „no-deal-ul, adică ieşirea Marii Britanii din UE fără un acord, a intrat în probe tehnice”. Dar ziarul spaniol „El Confidencial” este optimist şi titrează: „Un Brexit fără acord nu e de dorit, dar nici nu ar fi un film ‘horror'”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR