La Bruxelles, liderii europeni şi premierul britanic, Theresa May, s-au pus de acord, în această noapte, în privinţa unei noi amânări a Brexit până la sfârşitul lunii octombrie, cu o evaluare a procesului la Consiliul European din 20 şi 21 iunie. Premierul May ceruse o amânare până pe 30 iunie, pentru a da timp Parlamentului de la Londra să ajungă la o soluţie în plan intern, pentru a se evita o ieşire a ţării din Uniune fără un acord. Şeful executivului comunitar, Jean Claude Juncker, s-a arătat mulţumit de decizie la care s-a ajuns. La aceeaşi conferinţă de presă comună, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat că aceasta înseamnă şase luni în plus pentru ca Regatul Unit să găsească ca mai bună soluţie.
Donald Tusk: În această perioadă soluție a se află în mâinile britanicilor. Încă mai pot ratifica acordul cu Uniunea, caz în care extinderea se va încheia. Pot de asemenea să reconsidere întreaga strategie a Brexitului. Aceasta va duce la schimbăriîn declaraţia politică, dar nu și în acordul de retragere. Până la sfârșitul perioadei, Regatul Unit mai poate revoca articolul 51 şi anula Brexitul.
Realizator: La rândul său, Theresa May a declarat, cu puţin timp în urmă, că următoarele luni nu vor fi uşoare, dar că va face tot ce poate pentru ca Marea Britanie să părăsească blocul comunitar cât mai curând posibil./mnecula/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 aprilie)