UE oferă Marii Britanii o amânare a Brexitului până la 31 octombrie

Uniunea Europeană va prelungi până la 31 octombrie termenul limită pentru retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, a declarat premierul Maltei, Joseph Muscat, adăugând că liderii vor avea un nou summit pe această temă în iunie, pentru a evalua situaţia.

Acordul convenit târziu în noapte permite Marii Britanii să nu iasă din UE în mod dezorganizat, vineri, 12 aprilie şi îi oferă premierului Theresa May mai mult decât cele trei luni pe care le-a solicitat, pentru a construi o majoritate parlamentară care să ratifice tratatul de retragere negociat cu UE anul trecut.

Summitul s-a încheiat cu un compromis pentru luna octombrie, pe fondul presiunilor preşedintelui francez, Emmanuel Macron, pentru un Brexit în iunie şi al opoziţiei puternice faţă de preferinţa altor lideri pentru o amânare mai îndelungată, ce ar putea creşte şansele ca Marea Britanie să se răzgândească şi să rămână în blocul comunitar. Data de 31 octombrie va corespunde cu încheierea mandatului actualei Comisii Europene.

Pentru a continua ca stat membru UE şi după 1 iunie, May a acceptat să organizeze alegeri pentru Parlamentul European pe 23 mai, însă este încă neclar dacă acestea vor avea loc şi în ce măsură s-ar putea transforma într-un al doilea referendum pentru apartenenţa la UE, care, după cum speră unii, ar putea însemna revocarea Brexitului./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 11 aprilie