„190 de ani de presă în spațiul de limbă română (1829-2019)”- congres internaţional de istoria presei la Iași

Liviu Antonesei, cunoscută personalitate ieşeană, jurnalist, dizident, politician, a primit vineri prestigiosul premiu « Sever Cărpinişan » al Asociaţiei Române de Istorie a Presei, în debutul ediției a XII-a a Congresului Internațional de Istorie a Presei (ARIP), care are loc în perioada 12-13 aprilie 2019, la Iaşi. De asemenea, a fost acordat, pentru prima dată,  premiul « Maria Danilov », în onoarea vicepreşedintelui ARIP, o distinsă personalitate a cercetării media de la Chişinău, o doamnă plecată prea devreme dintre noi, la 16 octombrie 2018, cunoscutului profesor moldovean, Ion Agrigoroaie. La această întâlnire de înalt nivel a cercetătorilor de profil, sunt prezentate teme referitoare la apariția și evoluția presei în spațiul lingvistic românesc, identitatea profesiei de jurnalist, studii monografice, portrete de jurnaliști fondatori, multe dintre cercetări conţinând informaţii inedite. Lucrările sunt susţinute într-o sesiune plenară și şase paneluri derulate simultan.

La acest eveniment participă 80 de cercetători și cadre didactice, jurnaliști și analiști media din țară și din străinătate: Turcia, Serbia și Republica Moldova.

Evenimentul este organizat de Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării şi Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, împreună cu Asociația Română de Istorie a Presei, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași. Parteneri media :  Radio România Iaşi şi TVR, filiala locală.

Carmen Ionescu, RADOR