2019. április 15

Viorica Dăncilă miniszerterelnök Mamuka Bakhtadze grúz kormányfővel folytatott megbeszélést

Viorica Dăncilă miniszerterelnök és Mamuka Bakhtadze grúz kormányfő bukaresti megbeszéléseiken elhatározták, hogy Románia és Grúzia fokozza az együttműködést a turizmus fejlesztése érdekében. Románia támogatja Grúzia európai és euroatlanti integrációs törekvéseit és a reformok gyakorlatba ültetésének folytatására ösztönzi a tbiliszi kormányt, hangsúlyozta Viorica Dăncilă, hozzáfűzve, hogy az Európai Unió és a keleti partnerek közötti viszony fejlesztése az EU román elnökségének prioritását képezi. Románia szempontjából Grúzia prosperitása, biztonsága és stabilitása számottevően fontos a Fekete-tenger térségének biztonságára és stabilitására nézve.Viorica Dăncilă azt is elmondta, hogy kihasználta a grúz kormányfővel sorra került találkozót és ismételten megerősitette, hogy Románia eltökélten támogatja Grúzia szuverenitását és területi épségét a nemzetközileg elismert határokon belül. Annak ellenére, hogy Románia és Grúzia már három évszázada baráti viszonyt ápol, a tbiliszi hatóságok a gazdasági, kereskedelmi, energiaügyi, turisztikai, szállitásügyi és oktatási kapcsolatok elményitésére törekednek, hangsúlyozta Mamurka Bakhtadze. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az új európai szerzői jogi irányelvet

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az új európai szerzői jogi irányelvet, amelyet a tagállamoknak a direktiva közlésétől számitott időponttól két év alatt kell átülteniük nemzeti törvénykezéseikbe. Az irányelvvel biztosítani akarják, hogy az internetes vállalatok a jelenleginél többet fizessenek a felhasznált tartalmak után a művészeknek, a zenészeknek és a hírszolgáltatóknak. A kisebb platformokra és a startup cégekre enyhébb előírások vonatkoznának, mint például a Youtube-ra vagy a Google-ra. A Wikipediához hasonló, nem kereskedelmi célú oldalak pedig automatikusan kívül esnek majd a szerzői jogi szabályozásnak alávetett tartalmak körén.Valer Daniel Breaz, az EU soros elnökségét betöltő Románia kulturális minisztere kiegyensúlyozottnak, mérföldkőnek nevezte a 2001-ben életbe lépett és mára elavult irányelvet felváltó kompromisszumot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

A parlament vezetősége megküldte a jogi bizottságoknak az államfő levelét a népszavazásra bocsátandó témákról

A parlament vezetősége megküldte a jogi bizottságoknak Klaus Iohannis államfő levelét a népszavazásra bocsátandó témákról. A jogi bizottságoknak két nap áll rendelkezésre a jelentés kidolgozására, majd ezt követően a törvényhozás vezetősége újra összeül a parlament együttes ülése időpontjának kijelölése végett. A május 26-ára meghirdetett referendumon a korrupciós tettek miatt elítéltek közkegyelemben vagy amnesztiában részesítésének, illetve a büntetőjog sürgősségi kormányrendelettel való módosításának megtiltásával kapcsolatban kérnék ki a lakosság véleményét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

A galaci kohászati kombinát több mint 200 munkást alkalmaz

A galaci kohászati kombinát az idén több mint 200 munkás alkalmazását tervezi az Ipari Szakiskola közreműködésével. A munkahelyi szakositásra összpontositó program keretében a szakgimnázium, illetve a szakközépiskola végzősei egy év alatt gyakorlati és elméleti tanfolyamokon vesznek részt és ugyanabban a bérjogokba részesülnek, mint a más vasipari munkások. Az idén három toborozó kampányt szerveznek: árpilisben, augusztusban és novemberben. A galaci kohászati kombinátnál jelenleg 5.000 munkás dolgozik, mig a 2001-es privatizáció előtt 27.000 alkalmazottja volt a vállalatnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

A vietnámi kormányfő Romániába látogatott

Viorica Dăncilă miniszterelnök hétfőn a Victoria palotában fogadta Nguyen Xuan Phuc vienámi kormányfőt, aki hivatalos látogatást tesz Romániában. A megbeszélések végén a román mezőgazdasági minisztérium és a vietnámi Országos Állategészségügyi Hatóság képviselői megállapodást irtak alá, majd ezt követően a két kormányfő sajtóértekezletet tartott. Nguyen Xuan Phuc romániai látogatása történelmi eseménynek számit a kétoldalú kapcsolatokban, hiszen az első, kormányfői szintű látogatásra ezelőtt 42 évvel, azaz 1977-ben került sor. Viorica Dăncilă úgy vélte, hogy a kulturális és oktatási területeken kivül még más potenciális területek is vannak, amelyeken kétoldalú gazdasági együttműködés fejleszthető ki, mint például az energia, a kőolaj és földgáz és a mezőgazdaság terén. A vietnámi kormányfő egyetértett abban, hogy számos együttműködési lehetőség van a két ország között és úgy értékelte, hogy Románia az EU-elnökséget sikeresen tölti be és hozzájárul az Európai Unió és Vietnám közötti viszony konszolidálásához is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)
Rozália Gănciulescu/rganciu