Partidul Laburist ar putea câştiga alegerile anticipate în Marea Britanie

Aceasta este concluzia institutului Electoral Calculus, pe care a publicat-o duminică săptămânalul Sunday Telegraph.

Potrivit celor mai recente măsurători, forţa principală a opoziţiei din Marea Britanie – Partidul Laburist – ar avea şanse pentru formarea guvernului, dacă în urma blocajului din procesul Brexit s-ar ajunge la alegeri anticipate. Conform studiului efectuat de Electoral Calculus – care foloseşte în principal modele matematice pentru a anticipa evenimentele politice – pe un eşantion reprezentativ de 8561 de persoane, în ipoteza în care ieri ar fi avut loc alegerile, atunci laburiştii conduşi de Jeremy Corbyn ar fi obţinut 296 de locuri în camera inferioară a parlamentului, iar Partidul Conservator, care în prezent guvernează, ar fi primit doar 259 de mandate. În prezent conservatorii dețin 313 locuri, iar laburiştii 246. Cu acest rezultat Partidul Laburist nu ar avea majoritate în parlament, pentru aceasta ar avea nevoie de 326 de mandate, însă ar putea forma o coaliţie împreună cu Partidul Naţional Scoţian (SNP), şi astfel ar putea prelua puterea.

Preşedintele asociaţiei celor mai mari firme de sondare a opiniei publice (British Polling Council, BPC) Sir John Curtice, care este printre cei mai influenţi specialişti electorali, în articolul citat din Sunday Telegraph a declarat că Partidul Conservator plăteşte acum un preţ mare pentru că nu a reuşit să obţină ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană la data prevăzută de 29 martie. Curtice spune că luând în calcul media tuturor sondajelor de opinie efectuate după data de 29 martie, sprijinul electoral al Partidului Conservator nu depăşeşte 31%. Aceasta reprezintă o scădere de 8% din luna noiembrie 2018, când guvernul condus de doamna Theresa May a semnat acordul cu UE privind condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniune. Faptul că acordul a fost respins de trei ori în parlament arată că guvernul nu se mai bucură de sprijinul populaţiei. Expertul – care este profesor la catedra de politologie a Universităţii Starthclyde – spune că în interiorul acestui 8% cu 12% a scăzut sprijinul Partidului Conservator în rândul adepţilor Brexit-ului. După părerea lui Curtice cei care-i părăsesc pe conservatori, se duc la Partidul pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP), sau la noul Partid Brexit. Ani de zile UKIP a fost singura forţă politică britanică semnificativă, care a avut un singur obiectiv şi anume scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeană. În fruntea UKIP s-a aflat o lungă perioadă de timp Nigel Farage, care a fost cunoscut drept un lider al euroscepticilor radicali din Regatul Unit. După referendumul din iunie 2016, când cei care doreau Brexit-ul au câştigat la un scor foarte strâns (51,89%), acesta a demisionat din funcţia de preşedinte UKIP, spunând că partidul şi-a atins scopul pentru care a fost creat. Mai târziu Farage a părăsit şi partidul pe care l-a fondat, din cauza divergențelor avute cu conducerea acestuia. Însă, la sfârşitul săptămânii Nigel Farage a anunţat fondarea unui nou partid sub denumirea de Partidul Brexit (BP). Scopul BP ar fi schimbarea feţei întregii clase politice britanice. Potrivit calculelor făcute de Curtice, peste 20% dintre cei care au votat la referendum pentru plecarea Marii Britanii din UE, acum sunt adepţii UKIP sau BP. Acest lucru înseamnă că 16% dintre cei care în 2017 au votat cu Partidul Conservator, şi-au schimbat acum opţiunea.

Săptămâna trecută Uniunea Europeană a decis să acorde o nouă amânare pentru Brexit până în 31 octombrie. Conform deciziei celor 27 de state membre este vorba despre un termen flexibil. Dacă între timp acordul Brexit va fi adoptat sau se va conveni o altă modalitate reglementată de plecare a Marii Britanii, atunci aceasta va deveni efectivă în prima zi a lunii următoare după realizarea înţelegerii. Theresa May și-ar dori ca realizarea unui acord să aibă loc până la data de 22 mai. Astfel britanicii nu ar mai trebui să participe la alegerile europarlamentare prevăzute pentru perioada 23-26 mai. Pentru premierul britanic şi pentru conservatori este esenţial ca Brexit-ul să aibă loc cât mai repede, altfel căderea Partidului Conservator în sondaje va continua. Logic aceasta ar fi şi interesul UKIP şi prospătului BP. În mod surprinzător însă Nigel Farage şi noul Partid Brexit se pregăteşte activ pentru alegeri europarlamentare. Potrivit opiniei preşedintelui BP, acesta ar fi doar primul pas către înnoirea completă a politicii britanice.

Székely Ervin –  Rador

15 aprilie 2019