Revista presei internaţionale – 15 aprilie

Evoluţiile legate de Brexit continuă să capteze atenţia presei internaţionale. Viitorul post-Brexit al Marii Britanii este încă învăluit în ceaţă, titrează Financial Times. Incertitudinea ce domină Brexit conspiră împreună cu mai mulţi factori la slăbirea economiei UE, a avertizat preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, citat de EUObserver. Încotro se îndreaptă Brexit? întreabă Le Vif şi enumeră câteva posibile scenarii, precum: o ieşire fără acord, pe 1 iunie; o ieşire cu acord, mai târziu; lipsa unui acord, mult temută de cercurile economice; alegeri legislative, dacă Parlamentul şi guvernul nu reuşesc să-şi depăşească dezacordurile, sau niciun Brexit, în cazul unui nou referendum, care să inverseze rezultatul primei consultări. Potrivit Curţii Europene de Justiţie, Regatul Unit poate decide, de asemenea, să renunţe la părăsirea UE, fără a avea nevoie de aprobarea celorlalte state membre, precizează Le Vif. Într-un comentariu publicat în Les Echos, fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, opin15ează că, dacă britanicii nu vor opta pentru o ieşire ordonată şi nici nu se vor răzgândi, alegând să rămână în UE, Brexit trebuie să se producă repede, oricare ar fi costul, iar Uniunea să-şi continue drumul. Eşecul Regatului Unit în a se privi în oglinda Imperiului Britanic contribuie, în mare măsură, la modul dezordonat şi confuz în care traversează această tentativă de ieşire din UE, conchide Jornal de Noticias, într-un articol ironic intitulat „Halloween Brexit”.
Reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, de la Washington, aduce o notă pozitivă pentru economie, miniştrii de finanţe prezenţi susţinând că, la nivel global, creşterea se va consolida, conducând la un tablou îmbunătăţit în 2020, reţine Financial Times. Totuşi, finanţiştii subliniază că persistă o serie de riscuri semnificative din cauza tensiunilor comerciale şi a unor posibile şocuri legate de Brexit, adaugă ziarul britanic. Oficialii au atenţionat şi asupra conflictului comercial dintre SUA şi China, cele mai mari economii ale lumii, adaugă revista Time. Cu privire la Uniunea Europeană, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, a declarat într-un interviu pentru Reuters, pe marginea reuniunii, că viitorul buget al zonei euro trebuie să amortizeze şocurile economice, în ciuda rezistenţei actuale a ţărilor din nordul Europei.
În această vară, Statele Unite vor amplasa temporar în România un interceptor al sistemului de apărare la înaltă altitudine, THAAD, primul de pe continentul european, după avansul treptat al Rusiei în Europa de Est şi după anexarea Peninsulei Crimeea, anunţă Military.com. Potrivit Comandamentului European al SUA (EUCOM), sistemul THAAD va fi amplasat în România în timp ce sistemulul Aegis Ashore de apărare antirachetă, care gestionează capacitatea defensivă a NATO şi a aliaţilor săi, va fi supus unei actualizări planificate, explică Defense News. Până acum, numai regiunea Pacificului şi, mai recent, Orientul Mijlociu au beneficiat de desfăşurări operaţionale ale sistemului, detaliză Defense News. Viceministrul rus de Externe, Alexander Gruşko, a declarat că Moscova monitorizează desfăşurarea sistemului THAAD în România, chestionând scopul acestui demers, reţine Tass. Gruşko a adăugat că Rusia urmăreşte atent creşterea prezenţei militare a Alianţei în regiune şi va reacţiona „în mod adecvat”, subliniind că securitatea regională trebuie asigurată, în primul rând, pe calea cooperării ţărilor riverane Mării Negre, completează Tass. Navele Flotei Ruse la Marea Neagră au ieşit de la baza de dislocare, pentru a consolida gruparea navală, pe perioada exerciţiul NATO „Sea Shield 2019”, informează Russia Today. Flota rusă la Marea Neagră a subliniat că exerciţiile NATO au constituit „un bun prilej” pentru instruirea forţelor sale în combaterea unor ţinte în condiţii reale, adaugă Russia Today. Şi aviaţia rusă a fost activă, prin patrularea Mării Negre cu bombardiere strategice Tu-160 şi avioane de escortă Su-27, precizează Russia Today. În plus, preşedintele rus Vladimir Putin a elogiat recent realizările ale armatei sale, mai ales cu privire la ambiţioasele planuri de dezvoltare de arme hipersonice intercontinentale, menţionează Newsweek. Totodată, în Rusia a început producţia în serie a complexului de rachete Iskander-M, a anunţat adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksei Krivoruciko, subliniază Tass. În acelaşi timp, Rusia continuă să-şi consolideze poziţiile în Arctica, sporindu-şi potenţialul militar în regiune, în timp ce Armata SUA nu este, decocamdată, pregătită să acţioneze în zonă, scrie The National Interest. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a remarcat absenţa unor tensiuni militare în Arctica, în ciuda exerciţiilor militare de mare amploare ale NATO în zonă, scrie Russia Today, iar Pentagonul a anunţat că planurile sale sunt de a pondera acţiunile Rusiei în regiune./czaharia/sdm2

Cristina Zaharia