2019. április 16

Teodor Meleşcanu – A fenntartható fejlődés szempontjából az EU vezető szerepelt tölt be nemzetközi szinten

A fenntartható fejlődés szempontjából az Európai Unió mindig vezető szerepet töltött be nemzetközi szinten, nyilatkozta kedden, Bukarestben Teodor Meleşcanu külügyminiszter az „Agenda 2030 – Parnerség a Fenntartható Fejlődéséért” témakörű nemzetközi konferencián. Az Európai Unió fontos szerepet töltött be az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerében, az Agenda 2030-ban szereplő célok kijelölésében is. „Az Európai Tanács konklúziói kiemelik a fenntartható fejlődés fontosságát az Európai Unió szempontjából, valamint azt, hogy az EU érdeke a líder-szerep vállalása az Agenda 2030, és e keretrendszer által előirt 17 célkitűzés gyakorlatba ültetésében. Az Európai Tanács az Agenda 2030 program globális szintű alkalmazásának felgyorsitását szorgalmazza”, fűzte hozzá Teodor Meleşcanu. A konferencián részt vesznek az Agenda 2030 gyakorlatba ültetését kormány szinten felügyelő koordinátorok az Európai Unió és a Keleti Partnerség tagállamaiból, valamint a közép-ázsiai és nyugat-balkáni országokból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16)

Románia jogállamiságának helyzetéről vitáztak az Európai Parlamentben

Romániának sürgösen vissza kell térnie a reformok útjára és folytatnia a korrupció elleni küzdelmet, nyilatkozta Vera Jourova igazságügyi európai biztos azon a vitán, amelyre az Európai Parlamentben került sor, s melynek keretében elemezték a jogállam elvének tiszteletben tartását Romániában. Az európai hivatalosság szerint az Európai Bizottság minden rendelkezésére álló eszközzel intézkedni fog, amennyiben a romániai jogállamiság helyzetében nem tapasztalnak javulást. Másrészt, a romániai jogállamiságról szóló vitát éppen azok vették semmibe, akik a vitát kiporvokálták, nevezetesen az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának vezetője, Manfred Weber, aki a téma napi rendre tűzését kérte, és az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans, aki nemrég nagyon elkötelezett volt e témakör iránt. Mindketten hiányoztak a vitáról. Timmermans helyett, aki az Európai Bizottság szempontját kellett volna ismertetnie, Vera Jourova európai biztos beszélt, közölte a román rádió helyi tudositója. „Komoly kozkázatokat jelent a romániai jogállamiság hanyatlása, főleg a birói függetlenség és a korrupció elleni küzdelem szempontjából”, hangsúlyozta az európai biztos.

A felszólaló európai parlamenti képviselők egymást hibáztatták, azt állitva, hogy az EP-választásokra készülve választási indittatásból cselekszenek. Cristian Preda, az USR PLUS Szövetség tagja azzal vádolta a bukaresti kormányt, hogy visszaél az igazságszolgáltatással. ”A bukaresti rendszer már nem egy jogállam, mivel a kormányzó többség 2016 óta hatalmas nyomást gyakorol a birókra, ügyészekre, arra kötelezve, hogy semmisitsék meg a végleges döntéseket és tekintsenek el a korrupciós cselekedetektől”, hangsúlyozta Cristian Preda. Dan Nica szociáldemokrata EP-képviselő az ügyészség és a titkos szolgálatok között megkötött jegyzőkönyveket idézte fel. Ilyen körülmények között az Európai Parlamentben tartott vita eredmények nélkül zárult, mivel nem született semmilyen határozat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16) 

A parlament jogi bizottságai véleményezték a népszavazás megszervezésére utaló államfői kérést

A parlament jogi bizottságai véleményezték Klaus Iohannis államfő kérését, amelyet az igazságügyi témákkal foglalkozó népszavazás május 26-i megszervezésével kapcsolatosan intézett a parlamenthez. A bizottságok jelentése alapján  a parlament megfogalmazza véleményét az államfő által javasolt társadalmi konzultációról. Az államfő kérését a plénum szerda délelőtt bocsátja jováhagyásra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16) 

Az EU-tagországok művelődésügyi minisztereinek bukaresti ülése

Az Európai Unió tagországainak művelődésügyi miniszterei Bukarestben tartanak összejövetelt, amelyet a román EU-elnökség szervezett. Az ülésen részt vesz Navracsics Tibor oktatásért, ifjúságért és kulturáért felelős európai biztos is, valamint az Európai Unió Tanácsa Főtitkárságának és a román kormány képviselői. A két ülésszakon megvitatják a kulturális és alkotó szféra finanszirozását és innovációs programok alkalmazását e téren, illetve a „Kultúrális Örökség Európai Éve 2018” keretében szervezett programok és rendezvények folytatását, valamint az örökségvédelem témakörrel múlt héten tartott segesvári konferencia konklúzióit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16)