Rador: Premierul libian: 800.000 de imigranţi ar putea să plece din Libia către Europa

Căderea regimului lui Muammar al-Gaddafi din anul 2011 a creat o permanentă criză politică în Libia. În prezent ţara este dezbinată. Partea de est al Libiei este dominată de parlament, iar regiunea de vest a ţării – inclusiv capitala Tripoli – este condusă de un guvern de uniune naţională susţinut atât de ONU cât şi de UE. În ultimele săptămâni, luptători ai organizaţiei nelegitime denumită Armata Naţională a Libiei (ANL) au beneficiat de sprijinul autorităţilor din estul ţării, care practic au ieşit de sub jurisdicţia guvernului. Rebelii din ANL sunt conduşi de generalul Khalifa Haftar. ONU a solicitat organizarea unor alegeri anticipate în primăvara acestui an, dar guvernul de uniune naţională nu este dispus să negocieze cu insurgenţii.

În urma confruntărilor militare dintre miliţiile loiale guvernului şi Armata Naţională a Libiei, care au avut loc în apropierea capitalei Tripoli, peste 21 de persoane au fost ucise şi alte 27 au fost rănite.

În acest context, premierul libian a tras un semnal de alarmă.

Potrivit declarației prim-ministrului libian Fayez al-Sarraj, din cauza conflictelor din această ţară este posibil ca 800.000 de imigranţi să părăsească ţara cu destinaţia Europa. Concomitent, premierul care conduce un guvern de uniune naţională a lansat un apel către guvernul italian, şi către Uniunea Europeană ca să-l oprească pe generalul Khalifa Haftar pe care l-a numit „trădător” – scrie La Repubblica în ediţia sa electronică de ieri (interviul complet cu Fayez al-Sarraj va fi publicat azi).

Premierul susţine că agresiunea împotriva ordinii constituţionale declanşată de Khalifa Haftar „poate să se propage în zona Mării Mediterane asemenea unei infecţii canceroase”. Din acest motiv politicianul a susţinut necesitatea ca Italia, Uniunea Europeană şi ONU care susţin guvernul de uniune naţională libiană, să ia măsuri imediate şi hotărâte pentru „oprirea războiului lui Haftar”. În opinia lui Fayez al-Sarraj, Khalifa Haftar este un trădător, care a trădat nu doar Libia, dar şi comunitatea internaţională. A adăugat că pentru el nu este de conceput nicio formă de compromis, sau armistiţiu cu generalul Haftar. Singura soluţie acceptabilă este retragerea acestuia.

Totodată, premierul libian a transmis mulţumiri Italiei, pentru că această ţară îşi păstrează deschisă ambasada sa din Tripoli, precum şi un spital de campanie din oraşul Misrata.

Întrucât în Libia există multe persoane care provin din alte ţări africane şi intenţionează să plece către Europa, iar la acestora li se pot alătura şi libieni, care se refugiază din calea războiului, este foarte posibil ca în curând 800.000 de oameni să plece către porturile din Italia şi Spania. În condiţiile unui război civil, armata şi poliţia libiană nu mai pot asigura că imigranţii ilegali nu vor pleca cu ambarcaţiunile nepotrivite pentru o astfel de călătorie către Europa, punându-și în pericol vieţile.

La Roma au început ieri negocierile cu privire la gestionarea crizei libiene. Ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Than a fost primit de omologul său italian Enzo Moavero, după care s-a întâlnit şi cu prim-ministrul Giuseppe Conte. Tot în capitala Italiei se află şi vicepremierul libian Ahmed Maiteeq.

Potrivit surselor din serviciile secrete italiene, un prim val de refugiaţi de 6000 de persoane ar putea să plece în curând din Libia – scrie Il Giornale. Un eventual nou val de refugiaţi, care ar pleca din Libia i-a dezbinat pe membrii guvernului italian. Preşedintele principalului partid de guvernământ, Mişcarea 5 Stele (M5S), Luigi di Maio a declarat că în cazul unei situaţii de criză a refugiaţilor tactica folosită până acum, şi anume închiderea porturilor nu va mai fi de ajuns. În schimb, ministrul apărării, Elisabeta Trenta (tot politician din cadrul formaţiunii M5S) a afirmat că în cazul în care situaţia din Libia „explodează”, atunci vor veni nu doar imigranţi, ci şi refugiaţi, şi în acest caz, din motive umanitare, porturile nu se pot închide.

Ministrul de interne şi vicepremierul Matteo Salvini (preşedintele Ligii Nordului) a anunţat încă de duminică că va întroduce noi măsuri privind imigraţia şi va înăspri şi mai mult blocarea apelor teritoriale şi a spaţiului aerian italian în faţa imigranţilor. Acesta a declarat: „apele italiene şi cerul sunt deschise doar pentru cei ce au dreptul să circule acolo. Pe străini îi putem primi doar între anumite limite, dar aceste limite au fost de mult depăşite” – scrie publicaţia 24 ore Mondo.

Totodată, Salvini a declarat că atât timp cât va fi ministru de interne, porturile italiene vor rămâne închise. Politicianul a intrat în conflict pe această temă chiar şi cu partenerul său de coaliţie, Luigi di Maio căruia i-a transmis să se ocupe doar de problemele sale, pentru că „paza porturilor şi a graniţelor este în competenţa mea” – scrie în ediţia sa de ieri Il Giornale.

Situaţia din Libia îi îngrijorează şi pe oficialii Uniunii Europene. Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini a declarat săptămâna trecută că UE face un apel la încheierea unui armistiţiu şi găsirea unei soluţii pe cale diplomatică, şi nu militară.

Székely Ervin, Rador