Una dintre cele mai bogate familii din Franța face o primă donaţie pentru reconstrucția Catedralei Notre-Dame

Un incendiu puternic a mistuit acoperişul Catedralei Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai faimoase obiective turistice ale Franţei. Sute de pompieri au reuşit să salveze cele două turnuri ale catedralei. Parchetul din Paris a deschis o anchetă pentru a afla cauza incendiului. Detalii ne oferă acum în direct de la Paris jurnalista Marcela Feraru. Bună dimineaţa.
Reporter: Bună dimineața. A fost o noapte foarte lungă, pompierii încă luptă cu flăcările în cele două turnuri ale Catedralei. Deși focul este stăpânit, pompierii preferă să rămână la faţa locului, să supravegheze câteva focare care ar putea în orice moment să declanșeze noi incendii. Într-adevăr, am fost timp de câteva ore aseară ca între viață și moarte privind această catedrală, pentru că nu se știa dacă structura de bază a Catedralei va putea să fie salvată. Graţie pompierilor această structură a fost salvată şi vor putea începe lucrările de reconstrucție. Este un monument istorică extrem de important, este un monumentul care depune mărturie pentru istoria Europei de aproape 800 de ani, istoria modernă a Europei de 800 de ani şi, bineînţeles, emoţia este foarte, foarte puternică, atât în Franța, cât și în străinătate.
Președintele Macron a anunțat că se va deschide o subscripţie națională pentru reconstrucția catedralei și prima donație foarte importantă a fost deja anunțate din partea familiei Pinault, una dintre cele mai bogate familii din Franța, care a donat deja 100 de milioane de euro însă reconstrucția va dura zeci de ani și costurile se ridică la câteva zeci de miliarde de euro./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 aprilie)