Comitetului Executiv Naţional al PSD i-a retras lui Tudorel Toader sprijinul politic

Eugen Nicolicea este propunerea PSD pentru funcţia de ministru al justiţiei. Astăzi, Comitetului Executiv Naţional al PSD i-a retras lui Tudorel Toader sprijinul politic, iar premierul Viorica Dăncilă i-a cerut demisia. Care sunt motivele acestei decizii şi ce alte hotărâri a luat astăzi conducera PSD, explică redactorul RRA Cătălin Purcaru.
Reporter: Cu un singur vot împotrivă social-democrații au decis retragerea sprijinului politic și demiterea ministrului Justiției Tudorel Toader. Președintele PSD Liviu Dragnea a afirmat că deși îl respectă și l-a susținut pe Tudorel Toader, în Comitetul Executiv Național al PSD s-au exprimat nemulțumiri legate de activitatea desfășurată de acesta la conducerea Ministerului Justiţiei.
Liviu Dragnea: Nemulțumirile și supărările miniștrilor că se tot întârzia avizarea la Ministerul Justiției și doamna prim-ministru a fost nevoită de multe ori să intervină, și faptul că a discutat foarte mult domnul ministru despre eventualitatea inițierii unei ordonanțe de urgență, fără să facă nimic, lungind această discuție, despre aceste teme, trei – patru luni de zile.
Reporter: Social-democrații au decis să-l propună pe vicepreședintele Camerei Deputaților Eugen Nicolicea pentru preluarea portofoliului Justiției, despre care liderul social-democrat Liviu Dragnea a precizat că trebuie să rezolve toate blocajele din minister. Liviu Dragnea a subliniat că nu se mai pune problema de ordonanță de urgență pentru punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curții Constituționale deoarece s-a început procedura parlamentară în acest caz. Totodată s-a decis ca Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene și Natalia Intotero ministrul pentru românii de pretutindeni, să părăsească executivul pentru a se implica în campania pentru alegerile europarlamentare, fiind pe lista de candidaţi ai PSD. Propunerile pentru cele două ministere sunt: deputatul Oana Florea, respectiv senatorul Liviu Brăiloiu. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că îl va suna pe președintele Klaus Iohannis pentru a-l informa despre noile propuneri și şi-a exprimat speranța că șeful statului va da dovadă de responsabilitate pentru a se evita un nou blocaj în activitatea Guvernului. Inițial, social-democrații au avut în vedere și varianta unei restructurări a Guvernului pentru ca președintele să nu mai poată decide în privința învestirii unor noi miniștri, iar aceștia să-și poată prelua atribuțiile în urma votului din Parlament, însă, în final s-a decis soluția remanierii.
Realizator: Comitetul Executiv Naţional al PSD a adoptat şi o hotărâre prin care Codul administrativ să fie aprobat prin ordonanţă de urgenţă într-o perioadă rezonabilă, a mai anunţat preşedintele partidului, Liviu Dragnea./rpatulea/fcostea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 aprilie)