Până la ora 19:00, mai sunt deschise astăzi porţile Palatului Vechi al Băncii Centrale din Bucureşti, cu prilejul împlinirii a 139 ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României, de către Eugeniu Carada. Cei interesaţi pot vizita Sala Consiliului de Administraţie şi vechiul cabinet al Guvernatorului, Sala de Marmură, colecţia numismatică şi o serie de expoziţii – a explicat, pentru RRA, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Dan Suciu: Vedem Palatul Vechi, în primul rând, care n-a fost niciodată deschis publicului, cu două din încăperile renumite ale acestui palat. Una este vechiul birou al guvernatorului de acum 100 de ani, acolo avem şi un tablu al fondatorului băncii, Eugeniu Carada, şi vechea sală a Consiliului de Administraţie, o sala cu mobilă Ludovic al XIV-lea, o sală de epocă, o sală care merită toată atenţia. Ambele aceste două săli sunt reconstituite aşa cum arătau acum 100 de ani. Se poate vizita şi muzeul, istoria leului, cu elemente importante din istoria monedei naţionale şi, nu în ultimul rând, aş spune micul tezaur.
Realizator: Vizitatorii primesc informaţii referitoare la istoria, arhitectura clădirii şi identitatea Bănci Naţionale a României. De asemenea, despre fondatorul băncii, despre Palatul Vechi al BNR şi istoria monedei naţionale./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 aprilie)