Cererea de pensionare depusă de procurorul general Augustin Lazăr a fost aprobată de Secţia pentru Procurori a CSM

Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat cererea de pensionare depusă ieri de procurorul general Augustin Lazăr, transmite reporterul Diana Surdu. Decizia va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis, care urmează să emită decretul de eliberare din funcţie prin pensionare.

Mandatul de procuror general al lui Augustin Lazăr se încheie pe 27 aprilie. Luna trecută, el şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Ministerului Public, dar ministrul justiţiei a respins toate cele patru candidaturi. Anul trecut, Tudorel Toader ceruse revocarea din funcţie a lui Augustin Lazăr.

Acesta a fost acuzat că a refuzat eliberarea condiţionată a unui disident anticomunist în 1985, atunci când era procuror şi membru în Comisia de propuneri pentru liberare de la Penitenciarul Aiud. Ulterior, Augustin Lazăr a susţinut că nu ştia dacă dosarele luate în discuţie în Comisia de la Penitenciarul Aiud erau ale unor deţinuţi politici, însă şi-a cerut ‘scuze instituţionale’ pentru practicile discutabile de dinainte de 1989./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 aprilie