A fost dat publicităţii Raportul Mueller

Departamentul american al justiţiei a făcut public joi – într-o variantă editată – raportul procurorului special Robert Mueller cu privire la ingerința Rusiei în alegerile din Statele Unite din anul 2016. Concluzia esențială a documentului de 448 de pagini este că preşedintele Donald Trump nu a colaborat cu ruşii cu ocazia alegerilor care au avut loc în urmă doi ani şi jumătate.

Raportul Mueller a devenit public şi este postat pe internet. Este de menţionat însă că aceasta este o versiune editată a raportului. Aşa cum v-am informat, o versiune mai puţin editată va fi trimisă câtorva membri ai congresului.

Documentul a fost prezentat joi în cadrul unei conferinţe de presă a ministrului justiţiei american William Barr. Acesta a sintetizat concluzia raportului, spunând că: „Nici Donald Trump şi colaboratorii săi, niciun alt cetăţean american nu a cooperat cu ruşii în timpul campaniei prezidenţiale din 2016”. Potrivit declarațiilor acestuia, echipa Mueller nu a găsit dovezi care să ateste vreo înţelegere secretă sau o conspiraţie cu guvernul rus ori cu fabrica rusească de ştiri false Internet Reserch Agency (IRA). În schimb, guvernul Rusiei într-adevăr a dorit să intervină în procesul electoral din Rusia. „Aceasta este esenţa: după doi ani de cercetări, mii de citaţii şi audierea a sute de martori, comisia de investigaţie a stabilit că, deşi guvernul rus a sprijinit intervenţia ilegală în procesul electoral pentru alegerile prezidenţiale, echipa de campanie a lui Trump sau altcineva nu a colaborat cu aceștia” – a spus ministrul justiţiei.

Cu toate acestea, raportul are o formulare mai nuanţată a constatărilor, spunând că s-au găsit mai multe puncte de contact între persoane care pot fi legate de guvernul rus şi membrii echipei de campanie a lui Donald Trump, dar nu s-au găsit dovezi suficiente pentru a inculpa pe cineva. Tot nu s-au găsit dovezi pentru a susţine că vreun membru al staff-ului de campanie al preşedintelui ar fi fost un agent acoperit al guvernului rus. Diferenţa este doar o nuanţă, dar totuşi una importantă. Raportul Mueller – spre deosebire de ministrul Barr – nu afirmă că membrii echipei Trump nu au colaborat cu guvernul rus, ci că nu s-au găsit dovezi suficiente pentru a proba acest lucru. Barr a subliniat că echipa de investigaţie Mueller a dovedit o tentativă de intervenţie a guvernului rus. Raportul detaliază eforturile depuse de ruși pentru a sparge serverele Partidului Democrat şi ale lui Hillary Clinton cu intenția de a fura informaţii şi documente de acolo. Scopul acestora a fost să poată da  publicităţii date sau informaţii compromiţătoare. În acest context, William Barr a amintit rolul portalurilor WikiLeaks şi Guccifer prin care s-au scurs informaţii confidenţiale. (Menţionăm că Guccifer – pe numele său real Marcel Lazăr Lehel este un hacker din România, care în anul 2014 a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a încălcat intimitatea virtuală a unor personalităţi române şi străine, hotărârea însă nefiind definitivă.) Potrivit raportului, Comisia Mueller nu a găsit dovezi suficiente pentru a susţine acuzaţia că Donald Trump ar fi împiedicat înfăptuirea justiţiei. În acest sens, comisia a verificat zece astfel de suspiciuni. Ministrul a subliniat că varianta raportului prezentat este una redactată, dar Casa Albă nu a participat la redactarea acesteia. A adăugat că preşedintele ar fi avut un astfel de drept, dar nu a dorit să beneficieze de el. Potrivit afirmațiilor lui Barr, înainte de publicare raportul a fost transmis serviciilor secrete pentru a stabili dacă conține fragmente care, devenind publice, ar putea reprezenta un risc pentru siguranţa naţională, însă nu au primit astfel de solicitări.

După conferinţa de presă preşedintele Trump a postat pe pagina sa de Twitter că: „Nu există conspiraţie, nu există împiedicarea înfăptuirii justiţiei, jocul s-a terminat”. Lângă această postare a ataşat o fotografie care îl înfățișează ca un personaj din serialul de film Urzeala tronurilor.

Székely Ervin, Rador – 19 aprilie