Rezultate excelente obținute de corurile din România la Concursul coral din Budapesta

La 17 aprilie s-a încheiat cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului şi concursului internaţional coral din Budapesta (Budapest International Choral Competition), cu rezultate deosebite pentru corurile participante din România.

Corul Sound din București, dirijat de maestrul Voicu Popescu, a participat la trei categorii de concurs, la secțiunile folclor, muzică sacră şi coruri mixte, obținând o diplomă de aur și două de argint.

Marele premiu, respectiv Premiul celui mai bun dirijor al concursului au fost câștigate de Corul Universității Partium din Oradea (dirijor: Kovács Gábor).

Au mai fost premiați Corul de Copii „Laudate” din Ungaria (Premiul Special), Corul de copii „Phoenix” din Moscova (Premiul Special), iar pentru Marele Premiu au concurat coruri din Suedia, Belgia, Indonezia, Noua Zeelandă, Ungaria și România.

Corul SOUND din București, dirijat de maestrul Voicu Popescu, a participat la cea de a XVII-a ediţie a Festivalului şi concursului internaţional coral din Budapesta (Budapest International Choral Competition), care s-a desfăşurat între 14-18 aprilie 2019, în capitala Ungariei. ICR Budapesta este partenerul principal al ansamblului SOUND, care s-a înscris la trei categorii de concurs – folclor, muzică sacră şi coruri mixte – alături de formaţii din Ungaria, Rusia, Noua-Zeelandă, Norvegia, Irlanda, Suedia, Belgia, Danemarca, Letonia, Indonezia etc.

Evenimentul a avut loc în prestigiosul Palat al Artelor din Budapesta (MÜPA), respectiv la Budapest Music Center (BMC). Directorul artistic al festivalului, la care se înscriu, bi-anual, peste 50 de coruri din lume, este dirijorul și profesorul universitar Hollerung Gábor.

Corul SOUND a luat fiinţă în anul 1994, ca formaţie corală mixtă a Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, având în componenţa sa studenţi şi absolvenţi ai diverselor facultăţi bucureştene. Corul Sound s-a dedicat în ultimii aproape 25 de ani promovării muzicii corale, cu precădere a celei românești, dorind să pună în lumina reflectoarelor, pe plan internațional, valorile culturale naționale (compozitori români şi lucrările lor), elementele specifice României, genuri muzicale născute în România (cum ar fi doina, bocetele). SOUND a adunat în palmaresul său numeroase deplasări în străinătate, însemnând participări la festivaluri, concursuri şi turnee artistice sau umanitare. Concursurile internaţionale i-au adus trei medalii de aur, două de argint, premii întâi şi premii ale publicului sau premiu pentru cel mai bun dirijor al festivalului.

Voicu Popescu este un muzician român, dirijor, artist liric şi regizor muzical, câştigător al unor premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. De-a lungul carierei sale a activat ca dirijor al Corului de Copii Radio, este fondatorul Grupului Coral SOUND, iar din toamna lui 2011 până în vara lui 2014 a fost dirijorul Corului Naţional de Cameră „Madrigal”. Prezența Corului Sound în Ungaria s-a realizat în cadrul unui turneu internațional, în perioada 11-21 aprilie, concertând în Viena (la Organizația Națiunilor Unite – ONU), Grossraming-Linz (Biserica parohială) și Budapesta, în cadrul unui proiect cultural cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.