Noi perspective pentru comunitatea formată în jurul copiilor cu autism, la Conferința Internațională ABA 2019

În cel de-al optulea an de desfășurare, Conferința Internațională ABA și-a reconfirmat statutul de cel mai important eveniment din Sud Estul Europei dedicat terapiei comportamentale aplicate.

Peste 50 de lectori, din țară și de peste hotare, au susținut prelegeri și workshop-uri, iar mai mult 500 de specialiști, părinți și cadre didactice au participat la cele trei zile de sesiuni științifice, organizate de Asociația Autism Voice și Asociația Help Autism la Universitatea Româno-Americană din Capitală.

Și de această dată, Conferința s-a bucurat de susținerea instituțiilor statului. Oana Elena Pintilei, Secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Președinte al „Comitetul pentru elaborarea Planului național pentru autism pentru perioada 2020-2022” și Adina Codres, din partea Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, au răspuns invitației și au vorbit participanților despre cele mai recente măsuri în sprijinul familiilor care luptă cu tulburarea de spectru autist.

În premieră în acest an, cadrele didactice din învățământul general au avut șansa de a participa la un workshop adresat lor, în cadrul căruia au intrat în contact cu instrumente și tehnici de lucru, care pot fi aplicate la clasă pentru integrarea copiilor cu nevoi speciale. William L. Heward, Ed.D., BCBA-D, profesor emerit la Colegiul de Educație și Ecologie Umană de la Universitatea de Stat din Ohio, a vorbit cadrelor didactice prezente despre generalizarea și menținerea schimbării comportamentale și a oferit soluții la cele mai importante provocări cu care aceștia se confruntă în instruirea copiilor cu TSA, plecând de la modul în care elevul va reuși să folosească informațiile învățate la clasă în situații relevante de viață.

Un alt moment așteptat a fost prelegerea referitoare la aplicarea principiilor ABA în dezvoltarea abilităților adulților cu TSA, susținută în prima zi a Conferinței de Peter Gerhardt Ph.D BCBA. În cadrul prezentării, Gerhardt a demonstrat specialiștilor români prezenți legătura dintre abilitățile dobândite de persoanele cu TSA în perioada preșcolară, școala primară, gimnaziu și liceu și cele care se dobândesc la maturitate. Atelierul s-a încheiat cu o discuție privind aspectele etice asociate posibilităților de a oferi o intervenție eficientă asupra comportamentului în cazul adolescenților și adulților cu TSA.

Prima zi a Conferinței a adus și lansarea oficială a platformei Eduaba, instrumentul care facilitează colaborarea membrilor echipei de lucru multidisciplinare implicate în terapia copiilor cu TSA. Platforma,  dezvoltată de Asociaţia Help Autism în parteneriat cu Autism Voice va permite eficientizarea procesului de evaluare a copilului, prin 2 scale dedicate de evaluare, precum și prin generarea unor rapoarte dedicate. În cadrul platformei se regăsesc două teste de evaluare care pot fi aplicate copiilor pentru evaluarea abilităților și determinarea nivelului de dezvoltare, EduABA – Scala de evaluare în educația timpurie, cea mai complexă scală de dezvoltare a abilitaților copilului, de la naștere până la integrarea în școală și Scala de dezvoltare pentru copiii atipici – Carolina Curriculum (0-3 ani) bazată pe secvențele de dezvoltare ale copilului neurotipic. Aplicația poate fi testată timp de o lună gratuit accesând site-ul https://eduaba.ro/.

După ce la ediția precedentă a Conferinței reprezentanții Help Autism anunțau intenția de dezvolta un proiect pentru elaborarea de politici publice alternative pentru copiii cu autism, de această dată, Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism, a venit în fața publicului pentru a prezenta rețeaua RO TSA. Cea mai mare rețea de ONG-uri și instituții în sprijinul copiilor cu autism a fost înființată în ultimul an prin aducerea laolaltă a 66 de ONG-uri și 67 de instituții publice, din toată țara, cu scopul de a îmbunătăți legislația în domeniul autismului în România. Cu această ocazie, grupul de lucru a lansat și un apel către specialiști și părinți de a înscrie în platforma www.paca.helpautism.ro probleme și soluții identificate în sfera autismului, toate acestea urmând a fi prezentate mai departe factorilor decidenți.

În cadrul temei ”Standarde in centrele de terapie ABA din Romania”, Psiholog Anca Dumitrescu, BCBA, președintele Asociației Autism Voice a vorbit despre importanța și necesitatea standardelor și a criteriilor de performanță, care ar trebui adoptate la nivel național și, în special, a acelor standarde necesare fiecărui centru care oferă servicii de analiză comportamentală persoanelor cu tulburări de spectru autist și alte tulburari de dezvoltare. Aceste aspecte sunt importante nu doar la nivel legislativ, ci creează impact și diferențiază terapia de succes, aplicată profesionist de acele practici sau abordări intuitive, fără validare științifică și rezultate slabe.

Conferința a fost acreditată în România de către Colegiul Psihologilor și Colegiul Medicilor, iar la nivel internațional de către Behavior Analyst Certification Board.

Despre Help Autism

De 9 ani, Asociația Help Autism luptă pentru dreptul copiilor cu autism de a duce o viață cât mai aproape de normalitate. Asociația susține peste 500 de copii diagnosticați cu TSA prin programe de terapie derulate în centrele proprii, prin parteneriate public-private cu Direcții de Asistență Socială și Protecția copilului și la domiciliu, desfășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și ședințe de consiliere pentru părinți și este coorganizator al Conferinței Internaționale ABA – știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism. În anul 2018, Help Autism a pus bazele RO-TSA, o rețea de 66 de ONG-uri și 67 de instituții publice, care lucrează împreună pentru elaborarea de politici alternative la politicile publice privind persoanele afectate de autism și familiile acestora.

Despre Autism Voice

Autism Voice este prima și  cea mai mare asociație din România specializată în terapia de recuperare a copiilor cu autism, tulburări de dezvoltare și comportamentale.

Autism Voice înseamnă peste 11 ani de implicare și dezvoltare de servicii de recuperare pentru copiii cu autism din România. Înseamnă mii de copii și familii care au primit sprijin și un reper în terapia ABA, sute de copii integrați în terapie, apoi la școală și mii de specialiști formați.

Misiunea noastră este de a îndepărta barierele de comunicare dintre societate și acești copii și de a construi o comunitate capabilă să înțeleagă și să cunoască nevoile lor.

Cu pași siguri, Autism Voice stabilește în prezent standardizarea profesională în cadrul centrelor din întreagă țară, a beneficiilor legale pentru copii, a dreptului lor deplin la educație și susține demersul de profesionalizare și recunoaștere a statutului analizei comportamentale în România, ca standard de intervenție în TSA.