2019. április 23

Klaus Iohannis: A kormány javasolt átalakitása egyfajta tréfa

„A kormány javasolt átalakitásával kapcsolatosan elemeztem a helyzetet és, véleményem szerint, az egész egy tréfa. Semmi köze a kormányzás javitásához, Románia agendájához, és inkább a Szociáldemokrata Párton belüli elszámolás az oka.Szerintem a kormány átalakitásának semmi értelme nincs. Három minisztercseréről van szó, de az illető miniszterek helyébe javasolt személyekkel nem értek egyet. Nem megfelelőek a miniszteri tárcára és következésképpen nem fogadom el a kormány átalakitását a javasolt formában”, hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő keddi sajtóértekezletén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Az idei tanévtől a nyolcadikosoknak biztositják a helyeket az elméleti- és a műszaki középpiskolákban, illetve szakiskolákban

Az idei tanévtől a nyolcadikosoknak biztositják a helyeket az elméleti- és a műszaki középpiskolákban, szakiskolákban, illetve a képességük szerinti iskolákban, nyilatkozta Ecaterina Andronescu tanügyminiszter, hozzáfűzve:  a munkaerő piacon sok olyan mesterség van, amelyre a diákokat fel kell készinteni, igy a szakiskolákban mintegy 70 ezer helyet biztositunk.”A nyolcadik osztályból a szakközépiskolákba és a szakiskolákba a diákok szétosztása számitógépes módszerrel történik, figyelembe véve a tanulók opcióit és a nyolcadik osztályban végzett felmérés eredményeit”, magyarázta a tanügyminiszter.Ecaterina Andronescu kedden részt vett Viorica Dăncilă ministerelnökkel együtt az oktatási rendszer minőségét növelő kezdeményezés bemutatásán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

A liberálisok a bűntető törvénykönyvek módositásai ellen szavaznak a parlamentben

A liberálisok a bűntető törvénykönyvek módositásai ellen szavaznak a parlamentben és elmarasztalják a jogszabályokat módositó törvénytervezet gyors megvitatását a szakbizottságban és a plénumon. Ludovic Orban liberális vezető a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Végrehajtó Bizottságának keddi ülése után bejelentette, hogy a PNL-képviselők az Alkotmánybiróságon megtámadják a bűntető törvénykönyveket módositó szabályozó rendelkezést. Ludovic Orban szerint „a bűntető törvénykönyvek módositása a PSD olyan akciója, amely semmibe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait és emiatt Romániát megbűntethetik európai szinten”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

A képviselőház szállitásügyi bizottsága kedvezően véleményezte a Vasutas Státuszt

A képviselőház szállitásügyi bizottsága kedvezően véleményezte a Vasutas Státuszt. Az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot 2017-ben bocsátották vita alá a Parlementben. Ha a képviselőház szerdai plénuma is megszavazza, a Vasutas Státusz 30%-40%-os béremelést hoz az Állami Vasúti Társaság mintegy 45 ezer alkalmazottjának, mondotta Iulian Măntescu, a Mozdonyvezetők Szövetségének elnöke. Amennyiben e javaslatot törvénybe foglalják, a Vasutas Státusz hat hónapra a Hivatalos Közlönyben való közlése után lép hatályba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

A szatmárnémeti Electrolux gyár alkalmazottjai Bukarest fele tartanak

A szatmárnémeti Electrolux gyár alkalmazottjai , akik márt nyolcadik hete, hogy sztrájkolnak, elindultak Bukarest fele, ahol Svédország nagykövetsége előtt akarnak tiltakozni a béremelések elutasitása miatt. A gyár dolgozói hétfőn indultak utnak Szatmárnémetiből, több városban megálltak, ahol arra ösztönözték az embereket, hogy bojkottálják a svéd vállalalt romániai gyárában gyártott hűtőszekrények vásárlását. A munkások 600 lejes bruttó fizetésemelést követelnek, ami havonta 350 lej nettó fizetésnek felel meg. Követeléseiket a gyár vezetősége magyarázat nélkül elutasitja. Mint Vasile Dârlă, az Alfa Kartel szakszervezet szatmárnémeti szervezetének elnöke elmondta: „2018-ban 240 millió euró nyereséget könyvelt el a vállalat, úgyhogy a vezetőségnek nincs bátorsága azt állitania, hogy nincs  pénz”. A tiltakozók egyik Piteşti-i üzletben arra buzditották az embereket, hogy ne vásároljanak az általuk gyártott termékekből. A szatmárnémeti szakszervezeti tagok Bukarestben sztrájkőrséget állnak a vállalat központi székháza  és Svédország magykövetsége előtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04. 23)

Rozália Gănciulescu