2019. április 24

Az egészségbiztosítás társfinanszírozásáról is döntenek a mai kormányülésen

Azok az állampolgároknak, akik a magán egészségügyi ellátó hálózatot veszik igénybe, a jövőben a költségeknek csak azon részét kell fedezniük, amelyik meghaladja azt az összeget, amelyiknek a kifizetését az Országos Egészségügyi Biztosító Pénztar (CNAS) biztosítja. A páciensek által fizetendő társfinanszírozás mértékét a magán egészségügyi szolgáltatóknak fel kell tüntetniük internetes oldalaikon. A pácienseknek az általuk fizetendő összegeket a magán egészségügyi szolgáltatóknak közvetlenül kell kifizetniük, de csak azt követően, hogy írásban tudomásukra hozták a hozzájárulásuk mértékét. Egyebek mellett ezt is tartalmazza az a sürgősségi kormányrendelet, amelynek tervezetét ma vitatja meg a kormány.

Egy további kormányhatározat-tervezet a 2019-2020-as tanév óvodai, iskolai, főiskolai és egyetemi beiskolázási számainak elfogadásáról szól. A tervezet a líceumi helyek csökkentéséről és a szakiskolai helyek növeléséről rendelkezik. A jogszabály ugyanakkor előírja mintegy 500 új főiskolai férőhely létrehozását. (Rador Hírügynökség)

Tegnap az igazságügyi törvények parlamenti különbizottsága változatlan formában fogadta el a Büntetőtörvénykönyvet és a Büntető-eljárási törvénykönyvet módosító törvénytervezeteknek a Szenátus által megszavazott változatát

A közszolgálati rádió parlamenti tudósítója, Andrei Şerban elmondta, hogy a jogszabályok tervezeteit a Szociáldemokrata Párt (PSD), ALDE és az RMDSZ képviselői támogatták. A testület visszautasította az ellenzék valamennyi módosító indítványát. A különbizottság elnöke Florin Iordache, a PSD képviselője elmondta, hogy a testület csak azokban a kérdésekben döntött, amelyekben az Alkotmánybíróság már állást foglalt, ezért nem látja értelmét egy újabb alkotmánybírósági óvásnak. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője Stelian Ion úgy vélte, hogy a Büntetőtörvénykönyv és a Büntető-eljárási törvénykönyv most elfogadott módosításai a bűnözőknek kedveznek, ezért arra kérte az RMDSZ és a többi kisebbség képviselőit, hogy ne szavazzák meg a jogszabályt. A szóban forgó törvénytervezetekről ma a Képviselőház plénuma hozza meg a végső döntést. (Radio România Actualităţi)

Mától kezdve a patikák on-line is forgalmazhatnak vény nélkül vásárolható gyógyszereket

Ez év április 24-i hatállyal lép életbe a 2018/160-as számú törvény, amely lehetővé teszi az úgynevezett OTC (Over The Counter) gyógyszerészeti készítmények on-line forgalmazását. A rendelkezés vonatkozik a táplálék-kiegészítőkre és a kozmetikai cikkekre is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gyógyszertárak mától kezdve igényelhetik az elektronikus úton történő forgalmazáshoz szükséges jóváhagyások kibocsátását. (Rador Hírügynökség)

Visszaigényelhető az útadó abban az esetben, ha a gépkocsi tulajdonosa eladja járművét a már kifizetett időszak lejárta előtt

A jogszabályi újításról a Közlekedési Minisztérium ma tájékoztatta az érdekelteket. Az úgynevezett „rovigneta”-ra kifizetett összegnek csak a fel nem használt hányadát kérheti vissza a tulajdonos és csak abban az esetben, ha az új tulajdonos már szintén kifizette az útadót. A szabályozás révén elkerülhető, hogy egy gépkocsi után kétszer (vagy akár többször) fizessenek útadót, (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR