EMERGING EUROPE: Parlamentul României a adoptat amendamente controversate la codul penal

Parlamentul României a votat pe 24 aprilie adoptarea unei serii de amendamente controversate la codul penal al țării, despre care opozanții susțin că vor schilodi grav lupta anticorupție. Lipsindu-i o majoritate parlamentară, coaliția de guvernare PSD-ALDE a putut adopta amendamentele cu voturile UDMR, un partid care reprezintă minoritatea etnică maghiară a României.

Schimbările adoptate includ reducerea termenului de prescripție pentru infracțiuni de corupție, pedepse mai mici pentru abuzul în serviciu și reclasificarea neglijenței criminale, din infracțiune în contravenție. Noul cod penal face totodată aproape imposibil ca procurorii să ofere reducerea pedepsei ori imunitate informatorilor.

Restricții au fost adoptate și împotriva presei, care acum nu va mai putea să relateze despre politicieni și funcționari de la vârf acuzați de corupție. Relatarea despre procese a fost și ea grav restricționată. Presei îi va fi de asemenea interzis să se refere la politicieni și funcționari ca fiind vinovați până la epuizarea tuturor căilor de atac.

„Atacul PSD împotriva oamenilor cinstiți și favorizarea de către el a infractorilor a atins noi culmi”, a declarat Stelian Ion, parlamentar al partidului de opoziție Uniunea Salvați România (USR), în vreme ce Dacian Cioloș, fost premier român, a calificat votul drept „rușinos pentru noi toți”.

Unul dintre principalii beneficiari ai amendamentelor ar putea fi Liviu Dragnea, șeful PSD. Dl Dragnea a fost găsit vinovat anul trecut de corupție și condamnat la trei ani și șase luni de închisoare. El rămâne încă în libertate până la soluționarea apelului, însă condamnarea lui ar putea fi acum casată din cauza scurtării termenului de prescripție.

EMERGING EUROPE (Marea Britanie), 24 aprilie 2019 – Articol de Craig Turp

Traducere: Andrei Suba