Creştinii ortodocşi şi greco-catolici au participat, în prima zi de Paşti, la o slujbă specială – Vecernia Învierii

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici au participat, astăzi, în prima zi de Paşti, la o slujbă specială – Vecernia Învierii, numită în popor şi „a doua Înviere”. Slujba a fost oficiată în miezul zilei şi are o semnificaţie aparte.
Reporter: Cristian Curte – La București, slujba a început la ora prânzului şi a fost oficiată de Patriarhul Daniel, împreună cu Ierarhul  sirian Sadiq Qais, Episcop de Erzurum, păstorul arabilor ortodocşi din Capitală. Caracteristica Vecerniei Învierii este lectura unui fragment din Evanghelia lui Ioan, care relatează o întâlnire a apostolilor cu Iisus, după Înviere, fragment care se citeşte în 12 limbi. Acest tipic liturgic simbolizează faptul că toate popoarele sunt chemate la credinţa în Hristos cel ridicat din morţi. La finalul slujbei, Patriarhul Daniel s-a adresat creştinilor prezenţi.
Patriarhul Daniel: Învăţăm din Evanghelia de astăzi că Mântuitorul Iisus Hristos dăruieşte bucurie şi pace, după învierea sa. Aceste două daruri mari aduc fericirea în sufletul omului. Bucuria este cea dintâi trăsătură a vieţii creştine. Ea nu este legată de plăcerile lumeşti trecătoare, ci de prezenţa lui Hristos prin Duhul Sfânt, în sufletul omului. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să avem credinţă puternică şi să simţim că Iisus Hristos ne iubeşte, că ne dăruieşte pacea şi bucuria învierii sale! Ca şi noi, la rândul nostru, să arătăm în jurul nostru pace din pacea lui Hristos şi bucurie din bucuria lui Hristos./lalexandrescu/denisse

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 aprilie)