2019. április 29

Szakmai átképző tanfolyamokat indítanak a munkanélküliek számára

Az Országos Foglalkoztatásügyi Ügynökség (ANOMF) szervezésében a jövő hónaptól kezdődően országos szinten közel 3000 személy számára indul több mint 166 szakképző és átképző program. A tanfolyamok a munkanélküliek számára ingyenesek. Egyebek mellett bolti eladókat, személyzeti előadókat, szakácsokat, őrző-védő feladatokat ellátó alkalmazottakat, fodrászokat, adatbeírókat képeznek ki a szóban forgó szaktanfolyamokon.

A legtöbb tanfolyamot Bukarestben, Vreancea, Dâmboviţa és Brassó megyében indítják. Az érdekeltek az ANOMF megyei ügynökségeihez fordulhatnak, vagy tájékozódhatnak az országos ügynökség honlapjáról is: anomf.ro (Rador Hírügynökség)

Földrengések Neamţ és Vreancea megyékben

Mindkét földmozgás ma éjszaka 1 óra 14 perckor következett be – jelentette a Földfizikai Kutató- és Fejlesztő Intézet. A Neamţ megyei földrengés 3,5 fokos erősségű volt a Richter skálán, míg a Vreancea megyében mért 3,3 fokos földmozgást mértek.

A Neamţ megyei földrengés epicentruma 200 km. míg a vreanceai földmozgásé 80 mélységben volt. (Radio România Actualităţi)

France Presse: Helyreállni látszik a román egészségügy miután az elmúlt években sok orvos hagyta el az országot

A francia hírügynökség által megkérdezett külföldön dolgozó romániai orvosok közül sokan hazatértek, mások pedig visszatérni készülnek hazájukba. Nagy Britannia volt az egyik közkedvelt országa a romániai orvosoknak azt követően, hogy Románia tagja lett az Európai Uniónak, azonban a Brexit perspektívája sokukat arra ösztönzött, hogy viisszatérjenek hazájukba – írja a France Presse.

A hírügynökség egy visszatért orvos konkrét példájával szolgál, aki két évet dolgozott az Egyesült Királyságban, ahol – elmondása szerint – szakmailag nem tudott kiteljesedni. Romániában ezzel szemben komplex műtéti beavatkozásokban vesz részt a Colentina Kórházban és mint mondja, kollégái közül egyre kevesebben beszélnek az emigráció lehetőségéről. Ezzel szemben egy Nagy Britanniában dolgozó román ápolónő azt nyilatkozta, hogy még nem döntött a hazatérésről. Mint elmondta, Angliában a fiatal orvosokat megbecsülik, ezzel szemben Romániában meg sem hallgatják őket.

A cikk megemlíti, hogy a bukaresti hatóságok gyakorlatilag megduplázták az orvosok fizetéseit és ez nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy sok külföldön dolgozó orvos fontolóra vegye a hazatérését.

Hivatalos adatok szerint több mint 14.000 egészségügyben dolgozó személy hagyta el romániát 2007 óta. (Radio România Actualităţi)

Több tízezren szórakoznak a tengerparton az úgynevezett „húsvéti kisvakáció” idején

A bulizónák gócpontjai Mamaia és vama Veche üdülőkön vannak, ahol megszakításw nélkül szól a zene a vízparton. Az idén 25-ik alkalommal megrendezett Sunwaves zenei fesztivál több ezer hazai és külföldi túristát vonzott.

Mamaia-n egy kétágyas, háromcsillagos szállodai szoba egy éjszakai ára 122 lejtől indul, ehhez azonban nem jár se reggeli, sem ebéd. Akik legalább három éjszakát töltenek a tengerparton, azok fejenként 650 lejt kell, hogy lepengessenek a teljes ellátásért. A szállodai szobákban azonban éjszaka kevesen tartózkodnak, mert a hajnalig nyitva tartó klubok zsúfolásig megtelnek. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador