2019. április 30

Bukarest a legzsúfoltabb városok egyike Európában
A közlekedés szempontjából Bukarest a legzsúfoltabb városok egyike Európában. Az utóbbi években a gépjárművek száma folyamatosan növekedett és emiatt a fővárosban az akadálymentes időszakhoz viszonyitva átlag 50%-al több utazási idővel kell számolniuk az embereknek. A közlekedési zsúfoltság miatt elveszitett időn kivül, a nagy forgalom miatt növekszik a légszennyeződés is. A szakemberek szerint erre egy alternativ szállitási eszköz lenne a megoldás. Világszinten egyre nagyobb gondot okoznak a forgalmi dugók, tömörülések által kiváltott fennakadások és ennek egyik oka a világ lakosságának a növekedése, amely, a statisztikák szerint, 2025-re eléri a nyolc miliárdot. A vásárló erő és a városodási tendencia egy másik tényező, amely hozzájárul a közlekedési zsúfoltság kialakulásához. Bogdan Belciu, a Pwc Románia társaság szakértője szerint a következő 10-20 évben a jelenleg tesztelés alatt álló önvezető járműveket, illetve elektromos autókat használnak majd zömével az emberek, amelyek sokkal természetkimélőbbek. Emelett a közlekedési zsúfoltság arra készteti az embereket, hogy inkább a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.30)
Az igazságügyi minisztérium felfüggesztette a legfőbb ügyész kinevezési eljárását
Ana Birchall ügyvivő igazságügyi miniszter kedden bejelentette, hogy felfüggesztette a legfőbb ügyész és az Eurojust romániai képviselő-helyettesének kinevezési eljárását, de a szelekciós procedúrát mielőbb felújitják. Megjegyzendő, hogy a főügyészi tisztség április 27-én üresedett meg, amikor lejárt Augustin Lazăr mandátuma, aki  ezzel együtt nyugdijba is vonult. E tisztségbe ideiglenesen a Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) Bogdan Licut nevezte ki. Az Eurojust romániai képviselő-helyettesének kiválasztási eljárását március 13-án tették közzé és a procedúrát május 10-én kellett volna befejezni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.30)
Birságolják a pénztárgép nélkül dolgozó kereskedőket
Május 1-től tiz ezer lejig terjedő pénzbirságot rónak ki azokra a kereskedőkre, akik nem használnak pénztárgépet. Az ellenőrök a tevékenység felfüggesztését is elrendelhetik, amig az illető cég nem bizonyitja be, hogy kifizette a bűntetést és hogy megvásárolta az elektrónikus pénztárgépet, tájékoztatott a pénzügyminisztérium közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 04.30)
Olasz harci reppülőgépek védik Románia légterét
Május 1-től négy Eurofighter Typhoon tipusú olasz repülőgép és 130 katona védi Románia légterét a Mihail Kogălniceanu légi támaszpontról. Az Észak-Atlanti Szövetség Légi Erőinek Parancsnoksága szerint az olasz gépek a Mig 21 Lancer tipusú repülőgépekkel együtt légi rendőri küldetésben vesznek részt. Az utóbbi években a NATO Kanadából és Nagy-Britanniából küldött gépeket a Mihail Kogălniceanu támaszpontra déli szárnya biztonságának növelése érdekében. Az olasz katonák augusztusig Konstancán tartózkodnak. A Fekete-tenger feletti missziók megsokszorozódtak a Krim félsziget Oroszország általi annektálása óta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.30)