2019. május 3

Klaus Iohannis konferencián vett részt, Firenzében

Klaus Iohannis államfő pénteken részt vett az „Európai Unió jelenlegi állapota” témakörű firenzei konferencián. „A demokrácia nincs veszélyben az Európai Unió szintjén, csak nyomás alatt van és azoknak, akik biznak Európában, bátrabb magatartást kell tanusitaniuk. A brexit, a munkanélküliség és a terorizmus olyan problémák, amelyekkel jelenleg az EU szembesül, de ha visszaakarjuk adni a derülátást az európai állampolgároknak, akkor ezen problémák forrását kell orvosolnunk”, hangsúlyozta a román államfő az Európai Egyetemi Intézet által Firenzében szervezett konferencián. Klaus Iohannis az eseményen tiszteletbeli meghivottként vett részt, mely alkalommal megemlitette a május 9-i, nagyszebeni EU-csúcstalálkozót, melynek fő téméja az Európai Unió jövője lesz. „Több európai politikus aggodalommal viszonyul a májusi európai parlamenti választásokhoz, mivel megtörténhet, hogy a populisták több mandátumot szereznek. Nem kell félnünk az euroszkeptikusok térhóditásától és inkább biznunk kell azokban, akik bizalommal viszonyulnak az Európai Unióhoz”, fűzte hozzá Klaus Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

A kormány az első költségvetési kiigazitást július végére tervezi

Ezt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter közölte, aki egyben megjegyezte, hogy az Országos Adóhatóságtól (ANAF) azt kérte, hogy növelje az adóbegyűjtési ütemet, mivel „Romániának sok pénzre van szüksége”. Mint hozzáfűzte, ebben a hónapban a kormányban megvitatják a pénzügyi amnesztia alkalmazását a jogi személyek esetében, és jómaga külön tárgyal a miniszterelnökkel a pénzügyi amnesztia magánszemélyekre való kiterjesztéséről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

Viorica Dăncilă miniszterelnököt még nem hivták meg a május 9-i, nagyszebeni EU-csúcsra

Viorică Dăncilă miniszterelnök pénteken azt nyilatkozta az újságiróknak, hogy még nem hivták meg a május 9-i, nagyszebeni EU-csúcsra és váleménye szerint „ezáltal nem megfelelő üzenetet intéznek az európai vezetőkhöz”. „Ha meghivnak, természetesen, elmegyek. A román kormány biztositotta, pénzügyi szempontból, a csúcstalálkozó megszervezését, mig az EU Tanácsa soros elnökségének elnöke a kormányfő. Nem a legmegfelelőbb eljárás, hogy éppen azokat ne hivják meg a csúcsösszejövetelre, akik a legtöbbet dolgoztak. A nagyszebeni találkozón Európa jövöjéről, az egységes és erős Európáról lesz szó, de hogyan beszélhetünk egységről, amikor Románia miniszterelnöke, aki most épp az EU soros elnökségét tölti be, nem lesz jelen és nem számolhat be a sikerekről és nem vitathatja meg a 2019-2024 időszak közötti stratégiai agendát?, tette fel a kérdést a miniszterelnök. A román külügyminisztérium közlése szerint a május 9-i EU-csúcson 27 állam- és kormányfő, 36 hivatalos küldöttség, 400 magas rang meghivott, mintegy 900 újságiró és 100 tolmács vesz részt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

A szatmárnémeti Electrolux gyár alkalmazottai már két hete, hogy letették a munkát

A háztartási gépeket gyártó üzem alkalmazottai már két hete, hogy leállitották a termelést és általános sztrájkba léptek. A munkások már tűrelmükfogytán vannak és nem biznak abban, hogy szakszervezetüknek sikerül kiharcolnia a követelt béremelést. A román rádió helyi tudósitója szerint a csaknem 400 sztrájkoló közül 10-en felvették a munkát és kiléptek a szakszervezetből. További mintegy 100 alkalmazott, akik nem sztrájkolnak, egy levelet irtak alá, amelyben közlik, hogy az Electrolux gyártási vonalának egyrészét áthelyezték Lengyelországba és hogy a svéd csoport leállitotta a beruházásokat, amelyeket Szartmárnémetiben kell volna megvalósitania. Florin Fauar szakszervezeti vezető nem ért egyet e levéllel, mely szerinte a vezetőség megfélemlitéséről vall. A tárgyalások újabb fordulójára hétfőn kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

A Sajtószabadság Világnapja

„Egy demokratikus civilizációban olyan fenyegetéseknek nincs helyük, amelyekben nemrég a romániai nyomozó riportereknek volt részük”, vélekedett az USA bukaresti nagykövetsége. A Sajtószabadság Világnapja alkalmából megfogalmazott üzenetben az amerikai nagykövetség szolidaritást tanusit a felelősségteljes román riporterekkel szemben, akik bátran ellenállnak a Bukarestből és az ország különböző megyéiből gyakorolt nyomásoknak és fenyegetéseknek.Az amerikai nagykövetség közleményében megjegyzi, hogy „a szabad sajtó szavatolja az állampolgárok hiteles tájékoztatását, a demokratikus kormányzást és a gazdasági sikereket”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.03)

Rozália Gănciulescu