„De astăzi nu mai emiteţi!” – Posturile teritoriale în vremea comunismului

de Silvia Iliescu

În anii ’50 ai secolului trecut progresele tehnicii şi preocuparea de a-şi face propagandă i-au făcut pe cei de la putere să instaleze noi emiţătoare de unde radio, să înfiinţeze studiouri regionale, să sporească numărul orelor de emisie. A urmat „deschiderea ideologică”, sfârşitul anilor ’60, când s-au putut face emisiuni de ştiinţă, de cultură, de divertisment mai libere şi mai variate. Şi apoi din nou o înăsprire: comunismul naţionalist şi cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. Atunci <tovarăşul> şi <tovarăşa> au ajuns să controleze în mod direct întreaga presă. În acest context a venit „de sus de tot” ideea ca posturile teritoriale Radio Târgu Mureş, Radio Cluj, Radio Iaşi, Radio Craiova, Radio Timişoara să fie închise. O hotărâre venită peste noapte, aşa cum vin toate deciziile dictatoriale. Acest lucru a bulversat lumea jurnaliştilor de radio din studiourile regionale, a produs stupoare şi derută şi a lăsat temporar sute de oameni fără slujbă.  

Cum s-au petrecut concret lucrurile, ce s-a întâmplat cu oamenii şi bunurile posturilor închise în 12 ianuarie 1985 veţi afla din mărturiile interesante pe care le puteţi citi în săptămânile care urmează. Va fi interviul generalului Nicolae Dumitru – pe atunci director general-adjunct al Radioteleviziunii Române – şi vor fi povestirile câtorva redactori care şi-au pierdut atunci locul de muncă.

Serialul intitulat De astăzi nu mai emiteţi!” înfăţişează efectele pe care le-a produs asupra oamenilor o decizie abuzivă a dictatorului. Este un serial cu happy end, pentru că în 22 decembrie 1989 cei alungaţi aveau să se întoarcă, iar posturile care fuseseră închise cu cinci ani în urmă aveau să emită din nou.