Ministerul Finanţelor caută modalităţi pentru a ieftini refinanţarea creditelor în derulare

Ministerul Finanţelor caută modalităţi pentru a ieftini refinanţarea creditelor în derulare. Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, spune că se va întâlni cu reprezentanţii băncilor pentru a lua împreună o serie de măsuri privind reducerea sau eliminarea unor comisioane sau taxe:

Eugen Teodorovici: „O să fie o discuţie cu Asociaţia Română a Băncilor săptămâna viitoare pentru a vedea exact care sunt primele efecte ale aplicării OUG 19, acest nou indice de referință și, de asemenea, vreau să vedem exact cum putem să acționăm şi pe zona contractelor în derulare. În cazul cererilor de refinanţare să analizăm să vedem dacă putem să eliminăm anumite costuri pe care românii le au la momentul refinanţării. Aici mă refer la costuri legate de cadastru, cele notariale, adică cheltuieli şi din partea statului, şi din partea băncilor, şi să găsim un numitor comun pentru ca românii să plătească mai puţin sau deloc atunci când vor face refinanţarea creditelor în derulare. Acum se poate vedea dacă băncile cu adevărat doresc să fie un partener pentru românii persoane fizice şi persoane juridice şi sunt foarte curios dacă băncile au înţeles ceea ce guvernul a făcut în prima parte a acestui an. Sper să fi înţeles.”

Declaraţia ministrului de finanţe vine după ce ieri a intrat în vigoare noul indicator de referinţă care înlocuieşte ROBOR în formula de calcul a dobânzilor la creditele în lei. Noul indicator este de 2,36% şi va rămâne la această valoare timp de două luni. El se aplică numai creditelor noi, iar cei care au împrumuturi în derulare trebuie să facă refinanţare pentru a putea beneficia de dobânzi mai mici. Teodorovici a precizat că noul indice de referinţă se va aplica şi Programului Prima Casă./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 mai)