Orbán Viktor în turneu electoral în Transilvania

La invitația UDMR, premierul Ungariei, Viktor Orbán, președintele FIDESZ va sosi într-un turneu electoral de două zile în Transilvania – scrie Buletinul UDMR. „În data de 8 mai va avea o întâlnire cu liderii Uniunii, cu reprezentanții UDMR în administrațiile publice locale, cu reprezentanți ai bisericilor maghiare și cu studenți. Pe 10 mai premierul ungar va inaugura cea mai mare fabrică de produse furajere din România situată în localitatea Sânpaul din Târgu Mureș (1) și va vizita Academia de Hochei pe gheață din Cârța (2) și Centrul de Protecție a Copilului Sf. László din Sânsimion, ambele din județul Harghita .

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban împreună cu președintele UDMR, Kelemen Hunor vor susține o conferință de presă pe tema alegerilor europarlamentare, miercuri 8 mai, la ora 15.20, la sediul Prezidiului Executiv al UDMR (Cluj Napoca, str. Republicii nr. 60)

(1.) Vineri, 10 mai, va avea loc o festivitate de inaugurare la UBM Feed Romania SRL. Evenimentul începe la ora 9.30 și este deschis pentru accesul presei.

 (2.) După-amiaza, premierul va vizita Academia de Hochei a Ținutului Secuiesc și Centrul Metodologic. Meciul de hochei de pe terenul din Cârța va începe la ora 15:00 și este deschis pentru accesul presei.” – notează Buletinul UDMR.

Vizita va avea şi o componentă electorală. Despre aceasta a vorbit preşedintele UDMR, Kelemen Hunor într-un interviu acordat publicaţiei HVG, încă de luna trecută. Cu acea ocazie liderul Uniunii a declarat că o să abordeze subiectul campaniei electorale comune. „ Cu siguranță UDMR va avea mesaje politice care vor coincide cu cele ale Fidesz”, adăugând că vor avea discuţii şi cu privire la un proiect de dezvoltare economică. Prim-ministrul maghiar, cu ocazia discuţiilor avute cu Kelemen Hunor după realegerea acestuia în fruntea UDMR a declarat pentru agenţia de ştiri MTI că scopul celor două organizaţii este reprezentarea puternică a maghiarimii din Bazinul Carpatic în noul Parlament European.

După cum este cunoscut Fidesz a sprijinit campania UDMR şi în 2016 cu ocazia alegerillor parlamentare. Situaţia de acum însă este uşor diferită din cel puţin două motive: Mulţi cetăţeni români cu drept de vot dețin şi cetăţenia maghiară. Aceștia au dreptul să voteze la alegerile europarlamentare din Ungaria, însă în acest caz ei nu mai pot vota în cadrul alegerilor din România. Este posibil deci, ca făcând campanie „pentru o reprezentare puternică a maghiarimii din Bazinul Carpatic în noul Parlament European” Orbán să deturneze voturile posibile ale UDMR către Fidesz. În al doilea rând, situaţia Fidesz în cadrul Partidului Popular European este deosebit de şubredă. În 20 martie EPP a suspendat calitatea de membru al partidului de guvernământ maghiar în familia partidelor populare şi conservatoare şi după părerea mai multor analişti, după data de 26 mai excluderea Fidesz va deveni inevitabilă. În aceste condiţii, Fidesz are nevoie de cât mai multe voturi pentru a putea să se poziţioneze cât mai bine în alte grupuri parlamentare. Presa maghiară a relatat pe larg despre negocierile dintre Orbán şi vicepremierul italian Matteo Salvini în vederea creării unui grup europarlamentar al partidelor antiimigraţioniste şi eurosceptice. Se pare însă că această perspectivă contravine intereselor premierului maghiar, dat fiind că în această construcţie el nu ar fi decât al treilea personaj după Salvini şi preşedintele Adunării Naţionale Franceze, Marine Le Pen. Este de menţionat că eurodeputaţii UDMR au susţinut poziţia Fidesz în cursul dezbaterii, privind suspendarea acestuia din EPP. Mai mult, au apărut speculaţii, că în cazul ieşirii Fidesz din EPP şi UDMR ar pleca din familia politică amintită. Referitor la această întrebare Kelemen Hunor a evitat un răspuns tranşant, răspunzând întrebării HVG prin aceea că această problemă nu este pe ordinea zilei.

În acestă ordine de idei, trebuie menţionat faptul că statul maghiar alocă sume din ce în ce mai mari pentru comunitatea maghiară din România. Anul trecut – potrivit calculelor portalului de investigaţii jurnalistice Átlátszó – mai mult de 84 miliarde de forinţi (aproximativ 248,5 milioane de euro) au sosit în Transilvania din banii publici ai Ungariei. O parte semnificativă din această sumă a fost alocată bisericilor maghiare, dar şi instituţiilor culturale şi sportive (academiile de fotbal şi de hochei pe gheaţă). Majoritatea covârşitoare a presei de limbă maghiară din România se află în proprietatea unor oameni de afaceri sau fundaţii care, în mod direct sau indirect sunt legate de guvernul maghiar.

Székely Ervin, Rador