2019. május 6

Klaus Iohannis államfő volt tanácsosát javasolta az alkotmánybirói posztra

Klaus Iohannis államfő Simina Tănăsescu volt tanácsosát javasolta hétfőn az alkotmánybirói posztra. Simina Tănăsescu még a tavaly nyáron lemondott a Cotroceni funkciójáról. Simina Tănăsescu alkotmánybirói mandátuma kilenc évre szól, június 9-től érvényes és Petre Lăzăroiu biró helyét veszi át.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

A szenátus elutasitotta az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt

A szenátus elutasitotta az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt, amelyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) a miniszter lemondását követeli. A bizamatlansági inditványt 27 szenátor szavazta meg, mig 70-en ellene szavaztak és kilencen tartózkodtak. Az indiványt Florin Câţu liberális szenátor olvasta fel, mely szerint a PNL és az USR úgy véli, hogy Eugen Teodorovici nem alkalmas a pénzügyminiszteri funckió betöltésére és ha tovább marad e tisztségben veszélybe sodorja Románia gazdaságát. Eugen Teodorovici reakciójában elutasitotta az ellene felhozott vádakat és az eljárást demagógnak minősitette. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elmarasztalta a bizalmatlansági inditványt, mig az RMDSZ szenátorai tartózkodtak a szavazástól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

Két román katona megsebesült Afganisztánban

A Sfântul Andrei erővédelmi zászlóaljhoz tartozó román katonák MRAP típusú páncélozott harci járművel járőröztek a kandahári légi bázis területén, amikor a jármű – egyelőre ismeretlen okból – felborult.Az ügyben kivizsgálás indult az incidens okainak és körülményeinek kiderítésére, közölte a román védelmi minisztérium. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

Hétfőn megkezdődött az iskola az egyhetes húsvéti vakáció után

Végetért az egyhetes húsvéti vakáció és a tanulók országszerte megkezdték az iskolát – a nagyszebeni diákok kivételével, akik még egy hetet tovább vakációznak – de már előre bepótolták az órákat -, mivel május 9-én, Nagyszebenben tartják az Európai Unió csúcstalálkozóját. A helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy ezen héten szünetel a tanitás az óvodákban, az iskolákban és az egyetemeken. Négy liceum tornatermeiben a Kataszrtófavédelmi Felügyelőség (ISU) elsősegélynyújtási parancsnokságokat alakit ki a csúcstalálkozó ideje alatt és a városban egy mobilkorházat is felállitanak.A „Brukenthal” Nemzeti Kollégium udvarán egy óriási nagy sátrat húztak fel, ahonnan több mint 100 szakember biztositja a a csúcsösszejövetel munkálatainak tolmácsolását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

Az Európai Bizottság közös mérési módszertant javasolt az élelmiszerpazarlással kapcsolatos információgyűjtés növelésére

Az Európai Bizottság európai szintű, közös mérési módszertant javasolt az élelmiszerpazarlással kapcsolatos információgyűjtés növelésére, amely lehetővé teszi e jelenség leküzdését. Az Európai Unióban előállitott élelmiszertermékek mintegy 20%-a megy kárba vagy pazarlódik el évente, ami komoly társadalmi, ökölógiai és gazdasági károkat okoz, hangsúlyozta az Európai Bizottság. Az élelmiszerpazarlás megelőzése az Európai Bizottság által 2015 decemberében elfogadott körforgásos gazdaságot előmozditó cselekvési terv egyik elsőbbségi területe. E cél eléréséért a brüsszeli testület úgy vélte, hogy egy közös mérési módszertanra van szükség a tagállamok segitésére az élelmiszer-ellátó rendszer során keletkező hulladék számszerűsítése érdekében. Az európai hivatalosságok szerint az élelmiszerpazarlás megengedhetetlen egy olyan világban, ahol az emberek millió szenvednek krónikus éhinségben. Az élelmiszerpazarlás hatékony megelőzésére hivatott nemzeti programok gyakorlatbe ültetése előtt ismerni kell hol történik és milyen mérető az élelmiszerpazarlás és főleg azt hogy miért mennek kárba az élelmiszerforrások. Az Európai Bizottság elvárja a tagállamoktól, hogy az új metodológia alapján a jövő évtől alkalamazzák az ellenörző keretet és az élelmiszerpazarlás szintjére utaló első eredményeket 2022 közepéig terjesszék a brüsszeli testület elé.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.06)

Rozalia Ganciulescu