Rador: Presa internaţională despre alegerile europarlamentare

În decurs de mai puțin de trei săptămâni vor avea loc alegerile europarlamentare. Cele mai influente ziare europene au publicat analize şi comentarii cu privire la raporturile de forţe din viitorul Parlament European. Este interesant că în fiecare publicaţie apare previziunea că partidele populiste vor câştiga teren în detrimentul partidelor „main stream” de dreapta sau de stânga. În cele de mai jos redăm în sinteză cele mai interesante opinii.

Der Spiegel

Ziarul de orientare liberală publică opinia lui Manfred Weber, cel care candidează la preşedinţia Comisiei Europene din partea Partidului Popular European (EPP). Acesta remarcă faptul că EPP trebuie să se delimiteze de tendinţele populiste, naţionaliste, extremiste sau xenofobe şi trebuie să ia atitudine faţă de partidele care încalcă principiile statului de drept ori tolerează corupţia. Opinia acestuia e că familia politică a partidelor conservatoare a soluţionat bine problema creată de Fidesz – partidul de guvernământ din Ungaria – atunci când a suspendat calitatea de membru a acestuia ca urmare a atitudinii antieuropene a formaţiunii politice maghiare. Politicianul a dezvăluit că înainte ca EPP să voteze suspendarea Fidesz, a fost la Budapesta, unde timp de două ore a purtat o discuție privată cu premierul Orbán Viktor, încercând să-l convingă, însă fără să obțină vreun rezultat. Despre „rezultat” spune multe interviul acordat de Orbán cotidianului italian La Stampa în care prim-ministrul maghiar avertizează EPP, cum că s-ar pregăti de „sinucidere” şi îi somează pe creştin democraţi să coopereze cu populiştii conduși de Matteo Salvini (vicepremier şi ministru de interne italian, preşedintele Ligii Nordului n. r,). Weber a reamintit că a refuzat de mai multe ori această posibilitate.

Deutschlandfunk

Populiştii se pregătesc să ia cu asalt Parlamentul European, scrie pe pagina sa de web radioul public din Germania, citându-l pe eurodeputatul Uniunii Creştin Democrate (CDU), David McAllister. Acesta crede că rezultatul alegerilor va determina direcţia Uniunii Europene, din acest motiv opinia sa e că partidele moderate ar trebui să obţină o majoritate categorică, altfel naţionaliştii şi populiştii vor distruge UE. McAllister – care a fost anterior prim-ministru al Saxoniei Inferioare – împărtășsește opinia cancelarului Angela Merkel, cum că nu poate fi vorba despre vreo colaborare cu radicalii de dreapta sau cu demagogii. Cu alte cuvinte, creştin-democraţii trebuie să-şi caute aliaţi din centrul spectrului politic. Forţe cum ar fi Liga Italiană (Liga Nordului n. r.) nu au ce căuta în cadrul EPP, pentru că este cunoscut că naţionalismul duce până la urmă la sărăcie şi pierire. Eurodeputatul şi-a exprimat nedumerirea vizavi de faptul că Orbán Viktor îl laudă pe Salvini. El crede că EPP a dat un semnal clar pentru Fidesz, dar a adăugat că acest exemplu ar trebui urmat de către socialiştii europeni în cazul socialdemocraţilor şi liberalilor români. „În ceea ce priveşte statul de drept, nu pot fi acceptate compromisuri” – a conchis McAllister.

The Telegraph

Partidele populiste luptă pentru crearea unei alianţe de la care se aşteaptă schimbarea Uniunii Europene din interior şi care va îndemna Marea Britanie să rămână într-o uniune mai relaxată cu UE – scrie cotidianul britanic. Planul însă s-ar putea să eşueze din cauza că aceste partide nu au reuşit să cadă de acord în privința cui să conducă preconizata alianţă. Preşedintele Adunării Naţionale Franceze, Marine Le Pen (fiica fondatorului partidului Jean-Marie Le Pen n. r.) se simte jignită pentru că Salvini a vorbit cu desconsiderare la adresa sa, de când a devenit vicepremier. Un alt rival al lui Salvini este şi prim-ministrul Ungariei, Orbán Viktor. Acesta încă nu s-a decis să se retragă din EPP, chiar dacă partidul său a fost suspendat. Crearea alianţei partidelor populiste a fost anunţată acum câteva săptămâni la Milano de către Matteo Salvini, însă la eveniment nu a participat nici Orbán Viktor şi nici liderii Partidului Adevărului şi Dreptăţii (PiS) din Polonia. Ziarul îl citează pe istoricul şi politologul francez Nicolas Lebourg, care crede că lupta se duce acum între Salvini, Orbán şi Le Pen, dar acolo este şi Steve Bannon, fostul consilier al preşedintelui american Donald Trump, care în mod declarat lucrează pentru crearea unităţii partidelor naţionaliste şi nu înţelege că aceste partide nu îl aşteaptă cu braţele deschise. Populiştii sunt deja la putere în Italia, Austria, Ungaria, şi Polonia şi potrivit sondajelor de opinie vor deţine aproximativ 30% din mandatele noului Parlament European.

Székely Ervin, Rador