Revista presei internaţionale – 6 mai

Creşterea violenţei atacurilor lansate de Israel în Gaza ca urmare a intensificării tirurilor cu mortiere dinspre teritoriul palestinian ocupă spaţii largi în presa internaţională.

„Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat ordin să fie lansate ‘atacuri masive’ asupra Fâşiei Gaza”, relatează Wall Street Journal, adăugând că este vorba de „cel mai grav acces de violenţe între Israel şi Gaza” din luna mai a anului trecut. „Isrelul a asasinat un agent Hamas cu o lovitură aeriană în centrul Gaza City, drept răspuns la barajul de sute de mortiere palestiniene”, scrie The Telegraph, cu menţiunea că „atât facţiunile armate israeliene cât şi cele palestiniene au avertizat că situaţia ar putea escalada şi ar putea antrena un veritabil război”. Jerusalem Post informează că tirurile palestiniene au fost condamnate în primul rând de Departamentul de Stat american, dar şi de reprezentantul UE pentru politica externă, care „a reiterat angajamentul fundamental faţă de securitatea Israelului”. După cum explică Le Figaro, „trei factori ar putea împinge Israelul să încerce să calmeze situaţia: negocierile în curs pentru formarea unei coaliţii de guvernământ după victoria în alegeri a lui Benjamin Netanyahu, concursul Eurovision care va avea loc la Tel-Aviv şi festivităţile ocazionate de crearea statului Israel”, prevăzute pentru joi. Iar în aceste condiţii, „nimeni nu doreşte să le dea islamiştilor un pretext de a profita de o ocazie publicitară mult-aşteptată”, conchide Die Welt.

Ziarele străine sunt interesate şi de vizita pe care Papa Francisc o face în Bulgaria. „Francisc şi-a început prima sa vizită în Bulgaria şi Macedonia de Nord cu o ofensivă de aplanare a schismei vechi de o mie de ani dintre bisericile Ortodoxă şi Romano-catolică”, evidenţiază New York Times. Ziarul Dnes din Bulgaria relatează că Papa „a încălcat protocolul dinainte stabilit şi a discutat cu oamenii din Piaţa Aleksander Nevski”, acordând o mare importanţă câtorva persoane în scaune rulante şi unui grup de copii din care „câţiva au reuşit chiar să-şi facă un selfie cu Suveranul Pontif”. Din Serbia, cotidianul Politika reţine că „Papa Francisc le-a cerut duminică bulgarilor să îşi deschidă inima şi casele pentru emigranţi, subliniind că o ţară ca Bulgaria, care pierde anual o importantă parte din populaţie ca urmare a migraţiei, ar trebui să înţeleagă bine motivele care forţează oamenii să îşi părăsească ţara natală”.

Presa străină scrie şi despre ţara noastră. Ziarele din Serbia relatează despre poluarea râului Timiş. „Gunoaiele din România au ajuns la Pancevo”, titrează cotidianul Kurir, evidenţiind că locuitorii oraşului „sunt îngroziţi de priveliştea care poate fi ‘admirată’ de pe cheiul din centrul urbei, unde râul este plin de deşeuri, ramuri şi trunchiuri de copaci şi leşuri de animale”. Iar un alt jurnal sîrb, Telegraf vorbeşte despre „o criză ecologică ce ameninţă Serbia” ai cărei locuitori „sunt furioşi că se repetă scenariul din 2014” şi atenţionează că deşeurile „se vor vărsa în Dunăre şi în final se vor întoarce tot în România”. Financial Times scrie că „la Bruxelles au fost puse în circulaţie proiectele de documente pentru summitul de la Sibiu”. Iar The Guardian atenţionează că „s-ar putea ca recolta britanică de căpşune să putrezească” pe plantaţii, în condiţiile în care cultivatorii se tem că muncitorii sezonieri vor fi atraşi de „salariile mai mari” oferite de Germania şi România. Evidenţiind că „anul acesta Germania a introdus noi stimulente fiscale pentru muncitorii străini”, acum când Brexitul îi face pe „mulţi lucrători est-europeni să se simtă mai bineveniţi în alte state membre europene”, The Guardian punctează că în plus „economia românească în expansiune a dus la o scădere a numărului de muncitori care pleacă din ţară”.

Adriana Buzoianu, RADOR