Noi date despre starea de sănătate a celor 37 de supravieţuitori ai catastrofei, produse pe Aeroportul Şeremetievo

Surse medicale ruse au făcut marţi, 7 mai, precizări cu privire la şansele de refacere şi evaluarea stării de sănătate a supravieţuitorilor accidentului aviatic produs duminică, 5 mai, pe Aeroportul Internaţional Şeremetievo din Moscova. Majoritatea supravieţuitorilor tragicului accident sunt internaţi în Centrul Medical „Vişnevski”, din Moscova, fiind monitorizaţi în permanenţă. Directorul Centrului Medical „Vişnevski”, Amiran Revişvili, a precizat că se remarcă o dinamică pozitivă a stării de sănătate a supravieţuitorilor accidentului aviatic din Şeremetievo.
„Se înregistrează o dinamică pozitivă la absolut toţi supravieţuitorii accidentului. Evident că ne aşteptăm la unele complicaţii, dar sperăm ca acestea să fie unele extrem de nesemnificative”, a mai precizat directorul Centrului Medical „Vişnevski”, Amiran Revişvili, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI. Potrivit afirmaţiilor sale, doi pacienţi au fost transferaţi din secţia de terapie intensivă. Starea de sănătate a unui pacient s-a ameliorat semnificativ, din critică devenind una de gravitate medie.
„Una dintre paciente se află în stare critică, în momentul de faţă, fiind intubată şi ventilată mecanic, dar şi la ea se înregistrează o ameliorare semnificativă a stării de sănătate”, a mai menţionat directorul centrului. Alţi cinci răniţi în urma incidentului au fost internaţi în cadrul secţiei de terapie a Institutului „Sklifosovski” din Moscova, a precizat Ministerul rus al Sănătăţii, printr-un comunicat.
Avaria s-a produs în timpul aterizării, 41 de persoane au decedat în urma catastrofei produse pe Aeroportul Şeremetievo. 37 de persoane dintre cele 78, care se aflau la bordul avionului de linie Sukhoi Superjet 100-95B, SSJ-100 ce efectua cursa Moscova-Murmansk şi care a luat foc în timpul unei aterizări de urgenţă, pe Aeroportul Internaţional Şeremetievo din Moscova, au supravieţuit tragediei, a anunţat Svetlana Petrenko, purtătoarea de cuvânt a comisiei de anchetă a Parchetului General Rus, care investighează cazul.
Incidentul s-a produs, în cursul serii de duminică, 5 mai. 41 de persoane, dintre care 40 de pasageri şi un membru al echipajului, şi-au pierdut viaţa în urma tragediei, a confirmat purtătorul de cuvânt al comisiei de anchetă. Potrivit unor date confirmate de autorităţile ruse, aeronava a transmis un semnal SOS, la scurt timp de la decolare, şi a solicitat aprobarea manevrei de aterizare de urgenţă. La bordul avionului de linie SSJ-100 se aflau, în total, 78 de persoane, dintre care 37 au supravieţuit catastrofei. Aeronava s-a confruntat cu o problemă în timpul aterizării de urgenţă, luând foc partea de spate a avionului. Sukhoi Superjet 100-95B aparţine companiei aeriene Aeroflot şi avea numărul de bord RA-89098, ea urma să efectueze cursa SU-1492 Moscova-Murmansk, decolând de pe Aeroportul Internaţional Şeremetievo din Moscova, la ora 18:02, ora Moscovei.
La scurt timp de la decolare, echipajul a avertizat dispeceratul prin semnal SOS că a pierdut legătura radio, după care a luat decizia de a reveni pe aeroport pentru a efectua o aterizare de urgenţă. Ulterior incidentului, membrii echipajului avionului au precizat că pierderea legăturii radiotelefonice s-ar fi produs din cauza unui fulger, care a lovit avionul, din cauza căruia piloţii au trecut la modul de comandă manual.
„După decolare, echipajul a semnalat o defecțiune și a decis să se întoarcă pe aeroport. La bord se aflau 73 de pasageri și cinci membri ai echipajului. La ora 18:30, ora Moscovei, avionul de linie a efectuat o aterizare dură pe pista de aterizare-decolare, după care s-a declanşat incendiul”, a raportat Serviciul de presă al Aeroportului Internaţional Şeremetievo.
Circumstanțele incidentului nu au fost încă stabilite, urmând ca ele să fie confirmate. Potrivit martorilor oculari și după cum se vede şi din înregistrările video, aeronava a ieşit de pe pista pentru decolare şi aterizare, deoarece avea viteza verticală prea mare în timpul aterizării. În timpul celei de-a treia atingeri a solului, s-a rupt trenul de aterizare, fiind grav afectată partea din spate a avionului, ceea ce a provocat aprinderea motoarelor și apoi a combustibilului. Aterizarea a fost complicată şi de faptul că avionul a intrat pe pista de aterizare cu rezervoarele pline cu combustibil și cu o viteză mare. După oprirea pe pistă, din uşile din faţa avionului au fost deschise rampele de urgență, pe unde au fost evacuaţi pasagerii.
După cum a precizat purtătorul de cuvânt al Companiei Aeroflot, Maksim Fetisov, evacuarea celor aflaţi în avion a durat 55 de secunde, durata standard fiind de 90 de secunde.
„Comandantul aeronavei a părăsit ultimul aeronava incendiată”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Companiei Aeroflot, Maksim Fetisov.
„La 18:32, ora Moscovei, echipele de salvare de urgență, echipajele medicale pentru evacuarea de urgență și acordarea de asistență pentru pasageri și membrii echipajului au sosit la locul accidentului”, potrivit unui comunicat de presă al Companiei Aeroflot.
Potrivit Ministerului rus pentru Situații de Urgență, informaţia cu privire la incendierea avionului a fost primită la ora 18:30. După zece minute, focul a fost localizat, iar, la ora 18:48, pompierii au lichidat arderea deschisă. La operaţiunile de stingere a incendiului, au fost implicate 45 de unități de tehnică şi echipament și 146 de persoane. În jurul orei 23:20, ora Moscovei, Serviciul de presă al Aeroportului Şeremetievo a anunţat că au fost finalizate lucrările de salvare la locul incidentului./vdraguta/denisse

(www.russian.rt.com – 7 mai)