2019. május 8

Nagyszeben az  EU állam- és kormányfőinek fogadására készül

Nagyszeben az  Európai Unió állam- és kormányfőinek fogadására készül, akik az EU jövőjéről, ezen belül az unió 2019-2024-es időszakra szóló stratégiai menetrendjéről tanácskoznak a csütörtöki informális találkozón. A csúcstalálkozó napján Nagyszeben történelmi városközpontjának jelentős részén leállítják a forgalmat és a Nagypiac-térre, valamint az azt övező utcákba gyalog is csak a szervezők, meghívottak, akkreditált újságírók és az ott lakó nagyszebeniek juthatnak be, szigorú ellenőrzés után. A román uniós elnökség csúcsrendezvényének, az Európai Tanács nagyszebeni informális ülésének fő témája az Európai Unió jövője. Klaus Johannis államfő a csütörtöki ülésen, az európai liderek előtt beszámol Románia elképzeléséről az unió 2019-2024-es időszakra vonatkozó stratégiai menetrendjéről. Ezt megelőzően, a román államfő szerdán megnyitja az „Európa jövője, a jelenkori helyzet perspektivái” témakörú nemzetközi konferenciát. Az akadémiai szféra és a szakemberek részvételével átfogó vitára kerül sor, melynek keretében Klaus Iohannis Románia érdekéről és stratégiájáról számol be. E konferencián részt vesz Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, és Észtország miniszterelnöke. Ugyancsak szerdán, Klaus Iohannis államfő Jean-Clauder Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével együtt egy ifjúsági fórumon vesz rész, ahol  az EU valamennyi országából érkező háromszáz fiatallal beszélget.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)

Több jogszabályt irt alá és hirdetett ki Klaus Iohannis

Klaus Iohannis államfő szerdán több törvényt irt alá és hirdetett ki. Ezek között szerepel az a törvény, mely értelmében április 21-e az illegális áruforgalom elleni küzdelem nemzeközi napja lesz. Az államfő aláirta az oktatási törvényt módositó és kiegészitő két jogszabály kihirdetésére vonatkozó rendeleteket is, melyek közül az egyik előirányozza, hogy a fel nem használt alapokat az egyetemek minden év végén beruházásokra fordithatják. Az államfő aláirta a katonai státusz-törvényt módositó és kiegészitő rendeletet is, közölte az Elnöki Hivatal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)

A külügyminisztérium Románia amerikai nagykövetének visszavihávását kérte Klaus Iohannis államfőtől

Teodor Meleşcanu külügyminiszter George Maior, Románia amerikai nagykövetének visszavihávását kérte Klaus Iohannis államfőtől. A nagykövet visszahivásáról a tárcavezető egyik tv-csatornán beszélt. A román közszolgálati rádió tudósitója által idézett források szerint a külügyminiszter kérése még nem érkezett meg a Cotroceni Palotához. A Román Hirszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenörző parlamenti bizottság nemrég azzal vádolta George Maiort, hogy politikai rendőrségi munkát folytat. A nagykövetet elképesztették az ellene felhozott vádak és a SRI tevékenységét ellenörző parlamenti bizottságban sorra került kihallgatások teljes mértékű titkositás alóli mentesitését kérte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)

A kormány előzetes megállapodást írt alá egy kínai vállalattal a cernavodai atomerőmű bővítéséről

A kormány előzetes megállapodást írt alá szerdán a China General Nuclear Power Corporation kínai vállalattal a cernavodai atomerőmű bővítéséről. Az előzetes megállapodás értelmlében a kínai vállalat építené meg a 3-as és 4-es reaktorokat. Az egyeztetések már 2013-ban elkezdődtek, amikor szándéknyilatkozatot írt alá a két ország kormánya, majd egy évvel később az ázsiai vállalat kötelező érvényű ajánlatot tett le a 3-as és 4-es reaktor megépítésére kiírt versenytárgyaláson. Emiatt akkor a tárgyalások elakadtak, így csak most sikerült aláirni az előzetes megállapodást. Anton Anton energiaügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy az idén a román és a kínai kormány aláír egy egyezményt, és ha minden a tervek szerint halad két-három év múlva elkezdődhet a két reaktor megépítése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)

Rozália Gănciulescu