Ceremonii militare au marcat Ziua Independenţei de Stat a României

Ceremonii militare, expoziţii, concerte şi proiecţii de filme au avut loc, astăzi, în toată ţara, pentru a marca Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi Ziua Europei.

Pe 9 mai 1945 a fost semnat, la cartierul general sovietic din Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat, astfel, sfârşitul în Europa al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial.

Cinci ani mai târziu, tot pe 9 mai, ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, făcea o declaraţie care a devenit piatra de temelie a Uniunii Europene, cooperarea politică între statele bătânului continent fiind menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.

Pentru România, 9 mai are încă o semnificaţie importantă, fiind ziua în care, în 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de independenţă a ţării./mnecula/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 mai