Şefi de stat şi de guvern din 27 de țări membre ale Uniunii Europene, mai puțin Marea Britanie, au adoptat Declarația de la Sibiu

Şefi de stat şi de guvern din 27 de țări membre ale Uniunii Europene, mai puțin Marea Britanie, au adoptat astăzi Declarația de la Sibiu, un document manifest axat pe unitate ca principiu de bază și de construcție a viitorului Uniunii. Conform documentului, liderii se angajează să protejeze modul de trai european, democrația și statul de drept și fixează principiul echității pe piața comună a muncii în asistență socială și economie. La această oră este programată să înceapă conferința de presă comună. Trimisul nostru special, Carmen Gavrilă, este din nou în direct cu noi de la Sibiu. Bună seara, Carmen! Te ascultăm.

Reporter: Bună seara! Da, așteptăm liderii europeni să vină la conferința de final al summitului. Între timp, vă spun că șefii de state și de guverne din cele 27 de state membre care rămân în Uniune după Brexit au avut astăzi și o primă discuție pe marginea viitoarei agende strategice de aplicat de anul acesta până în 2024. Agenda ar urma să fie adoptată la Consiliul European de luna viitoare.

Liderii europeni au avut astăzi sub ochi o schiță propusă de președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu principalele ținte ale agendei strategice. Prima țintă e protejarea cetățenilor și libertăților prin asigurarea securității, abordarea problemelor care țin de migrație și prin protejarea valorilor, a libertăților și a democrațiilor europene; a doua prioritate este dezvoltarea bazei economice prin mobilizarea tuturor politicilor relevante în domeniu, promovarea unui mediu competitiv corect, investiții în viitor și adoptarea completă a tranziției digitale; următoarea țintă trecută în schița de strategie este un viitor mai ecologic, mai corect și mai incluziv; de asemenea, este menționată ca prioritar menținerea modului european de trai, iar în acest punct multe state membre consideră că este vorba de dezvoltarea pilonului social european.

Schița de strategie prevede și promovarea intereselor și valorilor europene în lume, iar aceste idei din schița de agenda strategică se suprapun, foarte interesant, în mare măsură pe prioritățile președinției române a Consiliului Uniunii Europene./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 mai